Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Ashab-ı Suffa ruhuyla camilerimizi medrese yapacağız"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Ashab-ı Suffa ruhuyla camilerimizi medrese yapacağız"

​İstanbul Fatih camisinde cuma namazı kıldıran Diyanet İşleri başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Camilerimizi çocuklarımızla gençlerimizle daha çok şenlendireceğiz. Ashabı suffa ruhuyla camilerimizi mektep ve medrese yapacağız." dedi.

Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında 16 Mart tarihinden bu yana ibadete kapatılan camiler, bugün kılınan Cuma namazı ile birlikte kontrollü şekilde ibadete açıldı.

16 Mart tarihinden bu yana Türkiye’nin tamamında kapatılan camilerde olduğu gibi İstanbul’da da camiler bugün kılınan ilk Cuma namazı ile açıldı. Bu kapsamda; İstanbul’da bulunan 3 bin 457 cami ve mescitten bin 923 cami ve mescit ile 264 mekânda cuma namazı kılındı.

Bu kapsamda; en fazla insanın bir arada cuma namazı kılabildiği alanlardan birisi olan Fatih Camisinde 5 bin kişi aynı anda cuma namazını eda etti. Cuma namazı kılınan mekânlara büyüklüklerine göre sınırlı sayıda vatandaşın girişine izin verildi. Cami girişlerinde kurulan stantlarda vatandaşlara, dezenfektan, su ve tek kullanımlık seccade verildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından Fatih camisinde kıldırılan cuma namazına, Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük ve çok sayıda milletvekili de katıldı.

Cuma namazı öncesinde İstanbul fethinin 567’nci yıl dönümü münasebetiyle Fetih suresi okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından okunan hutbede, Covid-19 pandemisi ve İstanbul’un fethine değinildi.

"Ezanı şerifler 7’den 70’e müminleri birlik ve beraberliğe çağırır"

Erbaş, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı günde bizleri saf saf huzuruna kabul eden, cemaat olma duygusunu yeniden yaşatan rabbimize sonsuz hamd-u senalar olsun. Kardeşlerim! Cuma günü müminlerin bayramıdır. Bu bayram Asr-ı Saadetten bu güne en güzel haliyle camilerde cemaatle kutlanır. Yeryüzünde Allah’ın mescitlerindeki huzur ve güveni başka hangi mekân sağlayabilir? Tevhitle çarpan yürekler vahdetle secdeye varırken bu kardeşliğin sevinci başka nerede yaşanabilir. Umut ve inanç, teselli ve teslimiyet, muhabbet ve samimiyet başka hangi ortamda böylesine güçlenebilir? Camiden ilim ve irfan, bilgi ve hikmet alınır. Edep ve ihsan yayılır. Ezanı şerifler 7’den 70’e müminleri birlik ve beraberliğe çağırır." dedi.

Özlem ve hasretle bu günü beklediklerini belirten Erbaş, vakit rabbimize şükür, dua ve niyaz etme vakti olduğunu söyledi.

"Çocuklarımızla gençlerimizle daha çok şenlendireceğiz camilerimizi"

Erbaş, "Şükürler olsun camilerimize ulaştık. Birlikte secde ederek kulluğumuzu Rabbimize arz edeceğiz inşallah. 2 buçuk aydır mihraplarımız, minberlerimiz bizden, biz de onlardan ayrı kaldık. Bu ayrılığın ıstırabının bir an önce bitmesini bekledik. Şimdi ise aşığın maşukuyla vuslatının mutluluğu ile hamd ediyoruz. Yarab! Bizleri bir daha camilerimizden mahrum eyleme. Camilerimizin kıymetini bilemedik, yeterince devam edemedik cemaatle namazlara. Şimdi sana söz veriyoruz. Çocuklarımızla gençlerimizle daha çok şenlendireceğiz camilerimizi. Ashabı suffa ruhuyla camilerimizi mektep ve medrese yapacağız. Kıyamet günü hiçbir gölgenin bulunmadığı anda Allah’ın arşının gölgesinde gölgelenecek kalbi camilere bağlı olan adam olmak için çalışacağız." diye konuştu.

"Ruhsuz bedenin yaşaması nasıl mümkün değilse camisiz İstanbul da bizim için aynıdır"

29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilen İstanbul’un fetih yıldönümüne de değinen Erbaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

"İstanbul’un kapıları muazzam bir fetihle İslam’a ve şanlı medeniyetimize açılmıştır. Peygamberimizin fetih müjdesine mazhar olan ecdadımızı rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. O ecdada layık olmayı ve o komutan gibi gençler yetiştirmeyi Yüce Rabbimizden bizlere nasip etmesini diliyoruz. Fetihten günümüze kadar kubbeleriyle, minareleriyle, ezanlarıyla camilerimiz İstanbul’umuzun süsü olmuştur. Boğazı çarşıları nasıl bedeni olduysa camileri de ruhu olmuştur. Ruhsuz bedenin yaşaması nasıl mümkün değilse camisiz İstanbul da bizim için aynıdır.  567 yıl sonra bugün İstanbul’un fethini kutlarken salgın hastalık sebebiyle 2 buçuk aydır ara verdiğimiz cemaatle namaz ve Cuma namazları için camilerimizin kapıları aziz milletimize ve cemaatimize yeniden açıldı. İstanbul, 2 buçuk ay sonra yeniden ruhuna kavuştu."

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından yapılan dua sonrasında vatandaşlar, son sünnetlerini evde kılmak için sosyal mesafe kurallarına uyarak camiden ayrıldılar.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.