Ercişli muhtaç ailelerin durumu içler acısı

Ercişli muhtaç ailelerin durumu içler acısı

Van'ın Erciş ilçesinde ikamet eden Bahçeci ve Bertan ailesi özellikle kış aylarının gelmesiyle tedirgin olduklarını belirterek, yetkililerden ve hayırseverlerden yakacak ve gıda yardımı talebinde bulundular.

VAN- Van'ın Erciş ilçesinde ikamet eden Bahçeci ve Bertan ailesinin durumu içler acısı maddi sıkıntılardan dolayı derme çatma evlerde yaşam mücadelesi veren aileler kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Tek geçim kaynakları hamal arabası
Kışla mahallesi'nde ikamet eden Kübar Bahçeci eşinin yıllar önce vefat ettiğini belirterek, "Eşim yıllar önce vefat etti. Ben ve oğlum Musa Bahçeci (31) yalnız yaşıyoruz. Oğlum günde 10-15 TL karşılığında hamal arabasıyla yük taşıyor. Ayda 150 lira kira ödüyoruz. Tek gelirimiz hamal arabasıdır. Başka hiçbir gelirimiz yok ben çalışamıyorum. Durumumuz ortada" diyerek mağduriyetini dile getirdi.

"Yetkililerin bize sahip çıkmalarını istiyoruz"
Kış mevsiminde mağduriyetlerinin daha da artacağını ifade eden Bahçeci, yakacak hiçbir şeylerinin olmadığını ifade ederek, "Kış geldi. Ne odunumuz var, ne kömürümüz, ne de adam akıllı gıdamız var. Komşularımızdan odun kömür alıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen depremlerden dolay bize TOKİ çıktı. Ama biz geri çevirdik. Çünkü elimizde hiçbir şey yok. Yarın öbür gün ödemeleri başlasa daha da perişan oluruz kaygısıyla vazgeçtik. Oğlum 31 yaşına gelmesine rağmen hala bekârdır. Maddi durumumuzdan dolayı evlendiremiyoruz. Yetkililerin bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Hayırseverlerden de yardım talebinde bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

"Yağmurdan dolayı evin damından su damlıyor"
Salihiye mahallesinde ikamet eden Mehmet Bertan(73) ve Emine Bertan yaşlı çiftler ise harabe bir evin bir odasında yaşam mücadelesi veriyor.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan Mehmet Bertan (73), Perişan bir durumda olduklarını belirterek, Kışın gelmesiyle mağduriyetlerinin arttığını ve kendilerine sahip çıkılmaması durumunda bu kışı bu harabe evde geçireceklerini söyledi.
En ufak bir yağışta bile evlerinin daladığını belirten 73 yaşındaki evin reisi çaresizliğini şu şekilde anlattı. "en ufak bir yağmurda evimiz damlıyor. Evin diğer odası nerdeyse yıkılmış Evin çatısı yoktur. Ayrıca kendimizi ısıtabilecek bir yakacağımız ve gıdamız da yok. Perişan bir durumdayız. Yetkilerin ve vicdan sahiplerinin bizim bu halimiz görmesini istiyoruz. Burada muhtaç ailelere devletin sahip çıktığını söylüyorlar. Gelip bu halimiz görsünler" diyerek çaresizliğini dile getirdi.

"Tek sahibimiz Allah'tır"
Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren ve bir gözü âmâ olan ev hanımı Emine Bertan ise çaresizliğini anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını anlatan anne Bertan "Kimse bize yardımcı olmuyor. Ne kızımız ne de oğlumuz bize sahip çıkıyor. (ağlayarak) Tek sahibimiz Allah'tır. Kış geldi, kömürümüz ve odunumuz yoktur. Hayırseverler bize yardımcı olursa Allah'ta onlara yardımcı olur. Çocuklarımız var ama bize sahip çıkmıyorlar bizi adeta terk edip gitmişler. Allah rızası için yetkiler gelip bu halimizi görsünler. Eğer vicdanları rahat edecekse bize yardım etmesinler" şeklinde konuşarak yetkililere ve vicdan sahiplerine seslendi.

Duvarı dökük, nem kokulu tek gözlü bir evde yaşamlarını sürdüren yaşlı çiftin, yemek pişirdikleri ocaklarından banyo yaptıkları bidona kadar her şeylerini küçücük odaya sığdırdıkları görülürken, evin diğer odalarının ise kullanılamaz halde olduğu gözlendi.

Öte yandan Erciş'te 2011'de yaşanan depremlerden sonra mağduriyetler bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde konteynırkentte çıkarılan onlarca aile de bu kışı çok zor şartlarda karşılıyor. (Hamza Kaya-İLKHA)

 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.