Facebook, Myanmar’da şiddetin ve nefret söyleminin körüklenmesinde kilit rol oynadı

Facebook, Myanmar’da şiddetin ve nefret söyleminin körüklenmesinde kilit rol oynadı

Birleşmiş Milletler Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması, sosyal medya platformu Facebook'un Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerini paylaşmadığını açıkladı.

Daha önce mekanizma ile iş birliği yapacağını duyuran Facebook'un, Myanmar'da yaşananlarla ilgili "çok önemli ve uluslararası suçlara delil oluşturabilecek nitelikteki" verileri paylaşmadığı belirtildi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım soruşturmasıyla karşı karşıya olan Myanmar hakkındaki suçlamaların araştırılması için 2018 yılında BM nezdinde Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması kurulmuştu.

Sosyal medya platformu Facebook, geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı’nda Myanmar’a karşı soykırım davası açan Gambiya’nın, Myanmarlı güvenlik güçlerinin mesajlarını ve iletişim verilerini paylaşması talebini de reddetmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları araştırmacıları tarafından 2018 yılında hazırlanan bağımsız bir rapor, Facebook’un Myanmar’da şiddetin ve nefret söyleminin körüklenmesinde kilit rol oynadığını ortaya koymuştu.

Yine farklı raporlarda, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara başlamadan çok önce sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaydığı yalan haberlerle sistemli bir algı operasyonu yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

2017 yılında Myanmar ordusunun Arakan Müslümanlarını hedef alan operasyonlarında binlerce kişi şehid edilmiş, 700 bin Müslüman da komşu ülke Bangladeş'e kaçmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler