Gaziantep'te camilerin yeniden açılması için hazırlıklar başladı

Gaziantep'te camilerin yeniden açılması için hazırlıklar başladı

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında toplu halde ibadete kapatılan camiler, cuma günü yeniden ibadete açılmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de Covid-19 salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde yaklaşık 3 aydan beri toplu halde ibadete ara verilen camilerin çoğu, yarından itibaren kademeli olarak tekrar ibadete açılacak.

Vatandaşlar, cami avluları ve belirlenen mekanlarda ibadetlerini sosyal mesafe kuralına dikkat edip maske takarak yerine getirebilecek.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Gaziantep Valiliğinin ve İl Müftülüğünün uygun gördüğü ve 29 Mayıs Cuma günü yeniden ibadete açılacak olan camilerde, dezenfekte ve temizlik çalışmaları başlatıldı.

Gaziantep İl Müftülüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kent merkezi de dahil olmak üzere 9 ilçedeki camilerdeki hazırlıkları tamamladıklarını belirten İl Müftü Vekili Dr. Ramazan Yıldırım, yaklaşık 3 aylık cami özleminin sona ereceğini söyledi.

Camilerin süsünün cemaat olduğunu belirten Yıldırım, "Camilerimiz yaklaşık 2,5 ay bu süsten ve yani cemaatten mahrum kaldılar. Dolayısıyla cemaat camiye karşı, camiler de cemaate karşı bir iştiyak, bir özlem duydu. Bu özlem ve iştiyakla inşallah camilerimiz cemaate, cemaatimiz de camilere kavuşacak." dedi.

"Bu hasret ve özlem sona erecek"

Camilerin ilk defa buruk bir Ramazan geçirdiğine işaret eden Yıldırım, "Camilerimizde bu sene teravih ve bayram namazı olmadı. Bayram namazının olmadığı bir bayram idrak ettik. Ama inşallah bu hasret ve özlem sona erecek. Allah'tan bir mâni olmazsa 29 Mayıs'ta cuma günü camilerimiz kademeli olarak kapılarını cemaate açacaklar. İnşallah bu özlem sona erecek." ifadelerini kullandı.

"Cuma namazları cami içerisinde kılınmayacak"

Camilerin ilk etapta kademeli olarak ve bazı tedbirler ile kurallar çerçevesinde ibadete açılacağını dile getiren Yıldırım, "İçişleri Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konuda genelge yayımladılar. Yine başkanımız açıklamalar yaptı. İnşallah genelgede yer alan ve başkanımızın da açıkladığı kurallara dikkat edilecek. Özellikle iki konuya dikkat etmek lazım. Birincisi cuma namazı ile ilgili olan kısmıdır. İnşallah bu Cuma, uzun bir aradan sonra ilk defa cuma namazını kılacağız ama cami içinde değil. Yine cuma saatinde camilerimiz kapalı olacak. Özellikle açık alanlarda, meydanlarda trafiği engellemeyecek şekilde müsait olan stadyumlarda cuma namazı kılınacak. Tabi ki sosyal mesafeye dikkat edilerek, maske takılarak camiye gelinecek." şeklinde konuştu.

"Maske ve seccade zorunluluğu getirildi"

29 Mayıs Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde; öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceğine ilişkin karar alındığı ifade eden Yıldırım, "Cemaatimizden de istirhamımız; camiye gelecekleri zaman mutlaka abdestlerini alıp gelsinler. Maskelerini taksınlar ve seccadelerini kendileriyle birlikte getirsinler. Çünkü camilerin tuvalet ve lavaboları kapalı olacak. Herkes kendi özel seccadesinde namaz kılacak. Sosyal mesafeye dikkat ederek, maske takılarak namaz kılınacak. Camiye geldikten sonra mutlaka vatandaşlarımızdan sosyal mesafeye de dikkat etmelerini istirham ediyorum. Her kişi arasında her yönden en az 1,5 metre mesafe olması gerekiyor. İnşallah bunlara dikkat ederek cemaatimiz cuma namazını açık alanlarda ve meydanı müsait olan camilerimizin açık alanlarında ve belirlenen meydanlar, futbol sahaları ve diğer alanlarda cuma namazı kılınacak." diye konuştu.

"Cuma namazı açık alanlarda kılınacak"

Yıldırım, Cuma namazının dışında da ilk etapta camilerde sadece öğle ve ikindi namazlarının cemaatle kılınabileceğini belirterek şunları söyledi:

İnşallah belli bir süre sonra bu musibet kalktıkça ve ortam düzeldikçe Allah'ın izniyle güzel bir şekilde tedbirler tamamen ortadan kalkacak, camilerimizde cemaatle buluşup ibadetlerimize devam edeceğiz. Fakat belli bir süreye kadar Cuma namazları camilerin içinde kılınmayacak. Camilerin dışında olan yerlerde kılınacak. Alınan tedbirleri sosyal medya üzerinden de duyurduk. Vatandaşlarımızın alınan tedbirlere ve kurallara uymalarını istirham ediyoruz. Çünkü burada bir salgın ve insan hayatını muhafaza etmek söz konusu. Bu konuda hepimize düşen görevler var. Bu, bir kul hakkıdır. Lütfen kural ve tedbirlere dikkat ederek ibadetlerimizi bu şekilde yapmaya çalışalım.

"Camilerin tamamen ibadete açılması için kurallara uyalım"

Salgın ortadan kalktıkça camilerin diğer vakitlerde de ibadete açılacağını belirten Yıldırım, "Malum bir Bilim Kurulu var. Yine bu konuda ilim adamlarımız, profesörlerimiz var. Bunların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda hastalık azaldıkça camilerimiz açılacak. Cemaatimiz inşallah eski günlerdeki gibi tekrar camiye gelip güzel bir şekilde ibadetlerini yapacaklar. Ama o sağlıklı günleri yakalayabilmemiz için her birimize düşen görevler vardır. Lütfen maskesiz dolaşmayalım, mecbur olmadıkça kalabalık ortamlara girmeyelim, evden çıkmayalım. Çıktığımızda ise maske ve sosyal mesafe kuralı ile izolasyona dikkat edelim. İnşallah kurallara dikkat ederek beraberce bu süreci en kısa zamanda atlatmaya çalışalım." temennisinde bulundu.


Gaziantep'te camilerin yeniden açılması için hazırlıklar başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.