Gerilim devam ediyor: Irak, Türkiye'ye karşı Arap ülkelerini yardıma çağırdı

Gerilim devam ediyor: Irak, Türkiye'ye karşı Arap ülkelerini yardıma çağırdı

Irak, iki komutanının PKK'lilerle toplantı halindeyken SİHA'lar tarafından öldürüldüğü saldırı sonrasında Türkiye'nin topraklarından çekilmesi için Arap ülkelerinden yardım istedi. Fransa'dan da Irak'a destek açıklaması gecikmedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye'nin Irak topraklarında yürüttüğü askeri operasyonlarına karşı Arap ülkelerinden yardım istedi.

Fuad Hüseyin'in Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Kuveytli ve Arap Birliği yetkilileriyle temasa geçtiği ve Ankara'ya karşı diplomatik destek istediği belirtilerek, Arap ülkelerini "tehlikeli gelişmelerden kaçınmak ve Türkiye'yi, Irak'a sızan birliklerini geri çekmeye zorlamak üzere ortak tutum sergilenmesi için yoğun çaba göstermeye çağırdığı" kaydedildi.

Fransa'dan Irak'a destek

Fransa Dışişleri Bakanlığı da salı günkü SİHA saldırısını eleştiren bir açıklamasında Irak'ın egemenliğine derinden bağlı olunduğu, Irak'ın egemenliğine yönelik her tür ihlali kınadığı kaydedilerek "bu ciddi olayın tam olarak nasıl geliştiğine dair hiçbir noktanın karanlıkta kalmaması gerektiği" belirtildi.

Irak ve Türkiye arasında ne olmuştu?

Irak, salı (11 Ağustos) günü Türk SİHA'larıyla (silahlı insansız hava aracı) düzenlenen bir hava saldırısında Irak'ın kuzeyinde Kürt komutanlar 2'inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid ile 2'nci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3'üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali öldüğünü duyurmuş, saldırı sırasında Iraklı komutanların PKK'lilerle görüşme halinde olduğu bildirilmişti.

Çarşamba günü (12 Ağustos) Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye'nin operasyonlarıyla ilgili olarak üçüncü kez Irak Dışişleri'ne çağrılmıştı ve "egemenlik ihlali" ve "açık saldırganlık" olarak nitelendirilen operasyonları kınayan bir protesto notası verilmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler