Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

​Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Ocak-Mayıs 2020 dönemiyle ilgili ihracat rakamlarını açıkladı.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetim kurulu, Mahsum Altunkaya başkanlığında toplandı.

Türkiye ve dünya gündeminin en önemli konusu olan pandemi sürecinin değerlendirildiği toplantıda, Mayıs 2020 dönemiyle ilgili ihracat rakamları değerlendirildi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Altunkaya, 2020 yılının ilk 5 aylık sürecinde sektörel olarak Türkiye genelinden toplamda 2 milyar 905 milyon 202 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Sektörün pandemi sürecinde önemli bir sınav verdiğine dikkat çeken Altunkaya, sürdürülebilir üretim ve istihdam için gerekli önlemlerin alındığını, üretimin ihracatla değerlendirilmesi için çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini ve pandemi sürecini dünya genelinde yakından takip ettiklerini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi 847 milyon 369 bin dolarlık sektör ihracatı gerçekleştirdi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden bir önceki döneme oranla yüzde 2'lik bir artışla 847 milyon 369 bin dolarlık sektör ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Altunkaya, bu ihracatın 161 milyon 107 bin dolarlık bölümünün mayıs ayında yapıldığını ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Gaziantep en fazla ihracat yapan sektör olma özelliğini muhafaza etti

Dünya genelindeki birçok ülke gibi Türkiye'de de pandemi sürecinin bir hayli sıkıntılı geçtiğine dikkat çeken Altunkaya, "Ancak gerek hükümetimizin gerekse Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemlerle bu süreç en az kayıpla şu ana kadar getirilmiştir. Elbette bu süreç dünya ticaretini, uluslararası ticareti birçok konuda olumsuz etkilemiştir. Sektörümüz bu olumsuzluktan çok az etkilenmiş olup ihracat bazında Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörleri arasındaki yerini korurken Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Mayıs 2020 rakamlarına göre en fazla ihracat yapan sektör olma özelliğini de muhafaza etmiştir." dedi.

En fazla ihracatın bu süreçte 445 milyon 265 bin dolarla Ortadoğu ülkelerine yapıldı

Yılın ilk 5 aylık diliminde bölgemizden bir önceki döneme oranla yüzde 2'lik bir artışla 847 milyon 369 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Altunkaya, emeği geçen bütün üretici ve ihracatçılara teşekkür etti.

Yılın ilk 5 aylık sürecinde 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Altunkaya, en fazla ihracatın bu süreçte 445 milyon 265 bin dolarla Ortadoğu ülkelerine yapıldığını, ikinci sırada ise 242 milyon 195 bin dolarla Afrika ülkelerinin geldiğini ve üçüncü sırayı 94 milyon 621 bin dolarla Amerika ülkelerinin aldığını ifade etti.

Ülke bazında en fazla ihracatın 286 milyon 772 bin dolarla Irak'a yapıldı

Bu süreçte AB ülkelerine de 29 milyon 896 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Altunkaya, ülke bazında en fazla ihracatın 286 milyon 772 bin dolarla Irak'a yapıldığının da altını çizdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 339,2'lik rekor bir artışla 55 milyon 677 bin dolarlık ihracatın Venezuela'ya yapıldığına dikkat çeken Altunkaya, ülke bazında 3'üncü sırayı 53 milyon 717 bin dolarla Cibuti'nin aldığını, bu ülkeyi ise 53 milyon 145 dolarla Suriye'nin takip ettiğini belirtti.

Afrika ülkelerine yönelik ihracatta ciddi bir artış gözlendi

2020 yılının ilk 5 aylık sürecinde Afrika ülkelerine yönelik ihracatta ciddi bir artış gözlendiğine de dikkat çeken Altunkaya, önümüzdeki süreçte bu veriler ışığında dünyanın birçok ülkesindeki gelişimler de göz önüne alınarak ihracatın arttırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirileceğini belirtti.

222 milyon 168 bin dolarlık ihracatla makarna şampiyonluğunu korudu

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yılın ilk 5 aylık sürecinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olarak 222 milyon 168 bin dolarlık ihracatla makarnanın şampiyonluğunu koruduğuna dikkat çeken Altunkaya, makarnayı 144 milyon 274 bin dolarla un, 140 milyon 925 bin dolarla bitkisel yağlar, 108 milyon 108 bin dolarla bisküvi-pasta ürünleri, 39 milyon 324 bin dolarla da kakaolu ürünlerin takip ettiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihraç edilen ürünler arasında bulgur da yer aldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihraç edilen ürünler arasında bulgurun da yer aldığını ifade eden Altunkaya, yılın ilk 5 aylık sürecinde bölgeden toplam 23 milyon 978 bin dolarlık bulgur ihracatına da imza atıldığını belirtti.

Türkiye genelinden yapılan sektörel ihracat toplamda 2 milyar 905 milyon 202 bin dolar oldu

2020 yılının ilk 5 aylık sürecinde Türkiye genelinden yapılan sektörel ihracatın toplamda 2 milyar 905 milyon 202 bin dolar olduğunu ifade eden Altunkaya, mayıs ayı itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep'in ihracatında sektörel liderliğin hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörüne ait olduğunu ifade etti.

Pandemi sürecini yakından takip ettiklerini ve Türkiye'nin çok iyi bir durumda olduğunu ifade eden Altunkaya, 1 Haziran 2020'de Türkiye genelinde başlayan normalleşme sürecinin herkesin ortak sınavı olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

 "Son 3 ayımız bir hayli zorlu geçti. Yeni dönemde hepimiz edindiğimiz deneyimleri yaşam biçimimiz olarak uygulayarak maske, mesafe ve hijyen kurallarını hayatımızın bir parçası olarak görmek zorundayız. Bu süreç hepimiz için önemli bir sınav olacaktır. İrademizle ve uygulamalarımızla bu sınavı başarıyla aşacağız."


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 151 ülkeye hububat ihracatı yapıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler