HAMAS'tan Fetih Hareketi’ne siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı

HAMAS'tan Fetih Hareketi’ne siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı

HAMAS, Fetih Hareketi ve Ramallah’taki yönetimden, önümüzdeki aylarda yapılacak seçimlerin barışçıl bir ortamda yapılması için gerekli zemini ve havayı hazırlamalarını talep ederek, tüm baskı, tutuklama ve hukuksuz uygulamaları sonlandırmaya çağırdı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS), Fetih Hareketi’nden siyasi tutukluları serbest bırakmasını, basın organlarına karşı uyguladığı kısıtlama ve yasak kararlarını kaldırmasını talep ederek, “El-Aksa kanalı ve Filistin gazetesi gibi birçok medya platformu hâlâ hükümet veya başkanlık kararlarıyla yasaklı durumdadır.” ifadeleriyle kapatılan televizyon kanalları ve gazetelerin yasaklarını kaldırma çağrısı yaptı.

HAMAS'tan yapılan açıklamada, “Direnişin silahlı birimlerini yasadışı milisler olarak kabul eden ve 2007'de yayınlanan başkanlık kararnameleri henüz iptal edilmiş değildir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yaklaşan Filistin genel seçimlerinin, ulusal birliğin ve uzlaşının güçlendiği bir ortamda yapılması çerçevesinde söz konusu kararnamelerin ilga edilmesi gerektiği belirtildi.

HAMAS, ambargo altındaki Gazze'deki İçişleri Bakanlığı’nın, güvenlik gerekçeleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan 45 tutukluyu serbest bırakmasını memnuniyetle karşıladığının altını çizdi.

Diğer taraftan HAMAS'a bağlı Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, yakın tarihte yapılacak Filistin seçimleri öncesi ihtiyaç duyulan havanın oluşturulması ve güçlendirilmesi kapsamında güvenlik sebeplerinden ötürü tutuklanan 45 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, serbest bırakılanların, siyasi söylem, parti mensubiyeti, ifade beyanı ve siyasi faaliyetlerden dolayı tutuklanmış kimseler olmadıkları, bilakis güvenlik gerekçesiyle hapishanede tutuldukları vurgulandı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta, 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Kararnamede 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler