HÜDA PAR: İletişim Başkanlığının düzenlemesi telafisi imkânsız hak kayıplarına yol açabilir

HÜDA PAR: İletişim Başkanlığının düzenlemesi telafisi imkânsız hak kayıplarına yol açabilir

HÜDA PAR, kişisel verilere ilişkin İletişim Başkanlığına Kararname ile verilen yetkilerin, Anayasaya aykırı olduğu gibi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na da aykırı olduğuna dikkat çekti.

HÜDA PAR Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, kişisel verilere ilişkin İletişim Başkanlığına Kararname ile verilen yetkilere ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İletişim Başkanlığı'nın kişisel verilerle ilgili gerekli gördüğü her türlü bilgiyi kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerden isteyebileceğine dair yapılan düzenlemenin iptali için yapılan başvurunun, Anayasa Mahkemesince oy çokluğu ile reddedildiği belirtilen açıklamada, "Anayasa’nın 104. maddesine göre kişisel ve siyasi haklar, ancak kanunla düzenlenebilir. Bu yetkinin İletişim Başkanlığına Kararname ile verilmesi Anayasaya aykırı olduğu gibi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na da aykırıdır. İletişim Başkanlığı’na “gerek gördüğü her türlü bilgi” tanımıyla verilen bu belirsiz ve ucu açık yetki, hukukun “belirlilik, şeffaflık ve öngörülebilirlik” ilkesine de aykırıdır." denildi.

Açıklamada, "Kişisel verilerin toplanması, kullanılması, ne kadar süre ile tutulacağı, amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi ve imhası gibi hususlar açık ve net olarak düzenlenmelidir. Sınırları belli olmayan bu düzenleme, keyfi ve ölçüsüz uygulamalara kapı aralayacaktır. İletişim Başkanlığı’nın siyasi iktidar ile olan organik ilişkisi dikkate alındığında bu düzenlemenin fişlenme kaygılarına yol açması tabiidir. Devlet otoritesi karşısında kişisel hak ve hürriyetlerin güvencesi konumunda olan Anayasa Mahkemesi’nin hukuka aykırı olan bu kararı, toplumsal barışa da hizmet etmeyecektir. Şekil ve içerik itibari ile sakıncalı, ileride telafisi imkânsız hak kayıplarına yol açacak söz konusu düzenleme, Cumhurbaşkanı tarafından geri çekilmeli ve Meclis tarafından konuya ilişkin hukuki sınırlar korunarak Anayasa’ya uygun kanuni bir düzenleme yapılmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler