Hukukçu Akdemir: Faiz indirimi ile artan ev fiyatlarındaki fırsatçılığın hukuki takipçiyiz

Hukukçu Akdemir: Faiz indirimi ile artan ev fiyatlarındaki fırsatçılığın hukuki takipçiyiz

​Kamu ve devlet bankalarının konut alımındaki kredi faiz oranlarını düşürmesi ile birlikte ev alımlarında yoğun talebin yaşandığını belirten Hukukçu Enes Akdemir, mülk sahiplerinin bu durumu fırsata çevirdiğine dikkat çekti.

İnşaat sektörünün ülke ekonomisine çok ciddi katkısı olduğunu belirten Akdemir, mal sahipleri, vatandaşların gösterdiği yoğun talep üzerine yüzde 25’lere varan oranlarda konutlara zam yaptığını, haksız bir şekilde kazanç sağlanmak için yapılan bu fırsatçılığın piyasaların durmasına sebep olacağını vurguladı.

Yaşanan bu fırsatçılığı ve vatandaşların mağduriyetini İLKHA mikrofonlarına değerlendiren Hukukçu Enes Akdemir, bankaların yaptığı faiz indiriminin, birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Yaşanılan bu fırsatçılığın, hem hukuki hem de idari yaptırımlarının olduğunu hatırlatan Akdemir, bundan dolayı gerekli şahit ve delilleri toplayarak bu fırsatçılığın hukuki takipçisi olacaklarını söyledi.

Vatandaşlara da çağrıda bulunan akdemir, bu fırsatçılığın suni bir şey olduğunu belirterek kısa süre sonra her şeyin normalleşeceğini, bundan dolayı da vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini söyledi.

“Mülk sahipleri durumu fırsata çevirip mülk fiyatlarında fahiş bir artışa gitti”

Bankaların yaptığı konut kredi indirimini, mülk sahiplerinin fırsata çevirdiğini belirten Akdemir, “Öncelikle bugünlerde milletimizin ve halkımızın mustarip ve mağdur olduğu bir konuyu gündeme getirdiğiniz için İlke Haber Ajansına teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Bilindiği üzere geçen haftadan itibaren devlet ve kamu bankaları konut ve otomobil alımlarında ciddi bir faiz indirimine gitti. Maalesef bu durumdan ötürü mülk sahipleri de durumu fırsata çevirmek isteyip mülk fiyatlarında fahiş bir artışa gitti. Bu durumun ciddi anlamda negatif etkilerini piyasada görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Bu tür eylemlerin gerek hukuki gerekse idari manada ciddi yaptırımları vardır"

İnşaat sektörünün ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğuna dikkat çeken Akdemir, “İnşaat sektörü gerek ülkemizin gerekse Diyarbakır ilimizin çok önemli bir ekonomi kaynağıdır. Baktığımızda da birçok vatandaş inşaat sektöründe çalışıp hizmet etmektedir. Eğer biz konut ve mülk fiyatlarını artırırsak inşaat sektörünü durdurmuş oluruz.  Yine paraların yastık altında yatmasına sebep oluruz. Mülk fiyatlarında yapılan artışlar, bu tür durumlara sebebiyet verdiği için yanlış olduğunu söylemek istiyoruz. Bu tür eylemlerin gerek hukuki gerekse idari manada ciddi yaptırımları vardır. Bu anlamda özellikle mülk sahiplerine seslenerek fiyat artışı yoluna başvurmadan önceki belirledikleri fiyattan mallarını satmalarını rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Unutmamak gerekiyor ki bu tür fiyat artışı durumları suni bir balon gibidir”

Konut fiyatlarındaki haksız artışın geçici bir durum olduğunu belirten Akdemir, “Unutmamak gerekiyor ki bu tür fiyat artışı durumları suni bir balon gibidir. Elbette ki kısa süre sonra patlayıp bitecek. Ayrıca şöyle bir yanlıştan da bahsetmek istiyorum: Bir vatandaşımız evine belirlediği önceki fiyat 200 bin lira olsun. Düşen faiz indiriminden sonra durumu fırsata çevirerek evine 300 bin lira istiyor. Daha sonra kendine yeni bir ev almaya gidince değer olarak 400 bin lira olan ev, aynı durumdan dolayı 500 bin olmuş oluyor. Yani kısacası bir başkasını mağdur edip fazladan aldığı parayı başkasının cebine koymuş oluyor.” diye belirtti.

“Bu tür mağduriyetlerden ötürü birçok kişinin ve kurumun hukuki takipçisiyiz”

Mülk sahiplerinin faiz indirimi durumunu fırsata çevirdiklerini belirten Akdemir, bundan dolayı bu mağduriyetleri ortaya çıkaranların hukuki manada takipçisi olduklarını söyledi.

Akdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu bankalarının, her başvuru yapana kredi verdiğine yönelik yanlış bir algı var. Mülk sahipleri böyle bir algıya girerek de büyük yanlışlık yapıyorlar. Faiz sistemine karşı biri olarak 'keşke hiçbir şekilde faiz sistemi olmasaydı' diye düşünenlerden biriyim. Ne yazık ki bugün ortada çok ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Bu tür mağduriyetlerden ötürü birçok kişi ve kurum hakkında hukuki manada takipçileri olduk ve olmaya devam edeceğiz. Konu ile ilgili tutanaklarımızı tuttuk. Gerekli şahitlerimizi ve tüm delillerimizi bir araya getirdikten sonra tüketici mahkemelerine başvurumuzu yapacağız. Bu fahiş fiyatların artışına karşı devletimizin önlem almasını dileyip mahkemelerimizin de bu anlamda karşılıksız bırakmamasını temenni ediyoruz.”  

“Özellikle ev alacakların endişelenmemesi gerektiğini söylüyorum”

Ev alacak vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini ve yaşanılan bu durumun suni bir şey olduğunu belirten Akdemir, “Son olarak şu tavsiyelerde bulunmak istiyorum: Hiç kimse özellikle alıcıların endişelenmesi gerektiğini söylüyorum. İlk defa ev sahibi olacak vatandaşlarımızın kaygıya kapılmaması gerektiğini ifade ediyorum. Çünkü Allah’ın izni ile bu suni gündemin kısa süre sonra biteceğini belirtmek istiyorum. Bu münasebetle herkesi vicdanlı olmaya, etik davranmaya ve bilinçlenmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Hukukçu Akdemir: Faiz indirimi ile artan ev fiyatlarındaki fırsatçılığın hukuki takipçiyiz

Hukukçu Akdemir: Faiz indirimi ile artan ev fiyatlarındaki fırsatçılığın hukuki takipçiyiz

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler