Husi lider Yemen'deki savaşın sona ermesi için 12 ülkeyi arabulucu olarak teklif etti

Husi lider Yemen'deki savaşın sona ermesi için 12 ülkeyi arabulucu olarak teklif etti

BM'nin Yemen elçisi Martin Griffiths, ateşkes anlaşması yapmak için Yemen'deki hareketlerle bir dizi ikili görüşme yaptığını açıkladı.

Griffiths yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Yemen Genel Sekreteri Özel Temsilciliği, ülke çapında ateşkes konusunda anlaşmalar yapmak için taraflarla bir dizi ikili görüşme düzenliyor." dedi.

Griffiths, görüşmelerin "Yemen halkının acılarını hafifletmeyi ve savaşı kapsamlı bir şekilde sona erdirmek için acilen siyasi süreci sürdürmeyi amaçlayan bir dizi insani ve ekonomik tedbirler" etrafında döndüğünü anlattı.

Taraflar arasında Corunavirüs'ün de konuşulduğunu aktaran Griffiths, "Umarım istişareler, yakında Yemenlilerin beklentilerini ve taleplerini ve hak ettiklerini yerine getirecek." dedi.

Husilerin lideri olan Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Houthi, Birleşmiş Milletler'e ek olarak Rusya da dahil olmak üzere 12 ülkeyi, Yemen'deki savaşı durdurmak için Suudi koalisyonu ülkeleriyle siyasi bir çözüm aramak için hakem olmaları teklifinde bulundu.

El-Houthi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ülkeleri önerdi: "Cezayir, Tunus, Mısır, Irak, Pakistan, Malezya, Endonezya, Sierra Leone, Rusya, Çin, Kore ve Japonya."

Yemen'deki savaş 6'ncı yılına girdi. Suudi ve ABD öncülüğündeki koalisyon Yemen'e yönelik Mart 2015'ten bu yana düzenlediği saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybetti. Ülkede milyonlarca insan temel gıda sıkıntısı yaşıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler