Hz Hüseyin Avrupa’da düzenlenen programlarla anıldı

Hz Hüseyin Avrupa’da düzenlenen programlarla anıldı

Avusturya ve İtalya’da düzenlenen Aşura etkinliklerinde Kerbela’da katledilen Hz Hüseyin anıldı.

Avrupa’da yaşayan Müslümanlar Aşura günü münasebetiyle düzenlenen programlarla Hz Hüseyin ve yarenlerini andı. Programlarda Hz Hüseyin’in mücadelesi anlatılarak Hz. Hüseyin’in çağın zalimine boyun eğmemiş bir yüce şahsiyet olduğu vurgulandı.

İtalya’da Kerbela programı

İtalya'nın Como kentinde erkek ve bayanlar için ayrı ayrı düzenlenen Aşura programlarında bir araya gelen Müslümanlar, Kerbela şehitlerini andı.

Erkeklere yönelik olarak düzenlenen programda konuşan Seyithan Abaylı 'Hz. İmam Hüseyin'in hayatından kesitler aktararak, onun Kerbela'da mücadelesinin kendinden sonraki nesillere örnek olduğunu belirtti.

Abaylı, Aşura deyince Kerbela ve Hz Hüseyin'in mücadelesinin akla gelmesi gerektiği belirterek, “Sadece Aşura yemeği akla gelmemesi lazım. Hz. Hüseyin'in  mücadelesi ümmet için vazgeçilmez bir metot olmalı ve vazgeçilmez bir unsur olmalıdır. Günümüzde Yezid portreleri ve Hüseyinler iyice tanınmalılar. Hz. Hüseyin çağın zalimine boyun eğmemiş bir yüce şahsiyettir." ifadelerini kullandı.

Bayanlar özel olarak düzenlenen Aşura Programında ise Kerbela ve  Hz Hüseyin'in mücadelesi ve mesajını tüm nesillere haykırarak aktaran Hz. Zeyneb'in hayatı ve misyonu anlatıldı.

Programda konuşan Yasemin Alpaya, Hz. Zeyneb'in hayatını anlatırken duygu dolu anlar yaşandı. Alpaya, ''Bugün genç kızlarımız birer Zeynebi olmalı. Hz. Zeyneb İslam Modeli bir kadındır. Hz. Zeyneb, Yezid'in sarayında bütün zulüm ve baskılara rağmen ilkeli bir duruş sergilemiştir. Hz. Zeyneb  ilkeli duruşuyla korkmadan cesaretle Yezid'e karşı mesajını aktarmıştır. İşte Zeyneb budur. Bizlere örnek aile modeli bu olmalıdır.'' dedi.

Hz Hüseyin ve Kerbela’nın konu alındığı ilahi ve şiirlerin seslendirildiği program yapılan dua ve aşura ikramıyla sona erdi.

Avusturya’daki Müslümanlar Kerbela ve Aşure programında buluştu

Avusturya Innsbruck‘ta faaliyet sürdüren Saidi Nursi Camiinde Kerbela’yı Anma ve Anlama Programı düzenlendi.

Siraceddin Sunca’nın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Ali Zengin’in okuduğu Mevlid ile devam etti.

Recep Abay’ın Kerbela içerikli ilahi ezgiler seslendirdiği programda Yüksel Sertkaya  Kerbela’da yaşanan olayları anlatan şiiri okuması katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

Programda konuşan Çetin Tufanoğlun, İmam Huseyin’in Kerbela hadisesi ve günümüzdeki etkisine değinerek, “Gözlerimizi açalım bizleri birbirimize düşürenleri iyi anlayalım ve tanıyalım. Entrika yoktur demeyin, İslam düşmanları bizlere hileler kurmaktalar ve en ufak bir hatamızı kullanmaya çalışacaklardır.” dedi.

Beytllah Sertkaya’nın Kerbela ve günümüzde yapılan zulümleri konu alan ilahi ve ezgiler seslendirmesiyle devam eden program yapılan dua ve aşura ikramıyla sona erdi. (İLKHA)











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler