Iğdır Üniversitesi'nde helal gıda paneli düzenlendi

Iğdır Üniversitesi'nde helal gıda paneli düzenlendi

Iğdır Üniversitesi'nde 'Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda” konulu panel düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen 'Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda' konulu panelde gıda güvenliğinin önemine değinildi.

Panele Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal, panelde yaptığı açılış konuşmasında son yıllarda helal gıdanın tüketilmesi için yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de ve dünyada bilim insanlarının helal gıda ile ilgili yaptığı çalışmaların insan sağlığını korumaya dönük çalışmaların faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Bal, bu çalışmaların bilinmesi için böyle bir panel düzenlediklerini ifade etti.

“Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda” konulu panelin başkanlığını Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Rıza Akgün yaparken, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Sağdıç, Çanakkale Müftülüğünden Dr. Mustafa Boran ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırma Derneği(GİMDES) Baş Denetçisi Ahmet Tunç Cengiz panelist olarak katıldı.

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Osman Sağdıç, “Helal ve Sağlıklı Beslenme” konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Sağdıç “Gıda güvenliği, hammaddeden başlayarak, işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulmasına kadar olan süreçte gıda kaynaklı biyolojik, fiziksel ve kimyasal problemlere karşı gıdaları korumaktır. Helal gıdalar ise gıda güvenliği çerçevesinde İslâmî kurallara uygun olarak üretilmiş, işlenmiş ve sunulmuş gıdalardır. Dinimizde helal ve haram sınırları çok keskindir.” dedi.

Panelde daha sonra söz alan Dr. Mustafa Boran da “Helal ve Sağlıklı Gıdanın Dini Boyutu” ile ilgili bilgi verdi. Dr. Boran “Peygamber Efendimiz (sav); ‘Helâli istemek ve aramak her Müslümana farzdır, gereklidir.’ buyurmuşlardır. Helâli aramak farz olunca alışveriş, ticaretle ilgili dini hükümleri bilmek de farzdır. Hiç kimse bunun dışında kalamaz.” diye belirtti.

Panelde son olarak söz alan GİMDES Baş Denetçisi Cengiz de “Helal Gıdanın Kavramı” konusunda bilgi verdi.

Yapılan konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Panel, Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal’ın panelistlere plaket vermelerinin ardından son buldu. (İLKHA)











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.