İmam ikinci rekâtta teşehhüde oturmadan üçüncü rekâta kalkarsa cemaat ne yapar?

İmam ikinci rekâtta teşehhüde oturmadan üçüncü rekâta kalkarsa cemaat ne yapar?

Fetva Kurulu, cemaatle kılınan namazlarda, imamın birinci teşehhüde oturmayıp üçüncü rekâta kalkması durumunda cemaatin her hâlükârda imama tabi olması gerektiğini belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "İmam ikinci rekâtta teşehhüde oturmadan üçüncü rekâta kalkarsa cemaat ne yapar?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Cemaatle kılınan namazlarda, imamın birinci teşehhüde oturmayıp üçüncü rekâta kalkması durumunda cemaatin her hâlükârda imama tabi olması gerekir. Şayet cemaat, imama uymayıp teşehhüdde kalmaya devam ederse namazları bozulur. Çünkü birinci teşehhüt sünnet, imama tabi olmak ise farzdır. Sünnet için farz terk edilmez (Nevevî, El-Mecmû' V, 145).

Cemaatin imama tabi olma zorunluluğu dördüncü rekât için geçerli değildir. İmam dördüncü rekâtta; oturması gerekirken beşinci rekâta kalkarsa cemaat 'Suphanallah' diyerek kendisini uyarır. Eğer vaziyetinden dönmezse cemaat imama tabi olmayıp selamı kendi başlarına verir. Bu durumda imam hata yaptığını bildiği halde geri dönüp oturmazsa namazı bozulur." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler