İsrail - AB gerginliği: Gerginliğin sebebi ise...

İsrail - AB gerginliği: Gerginliğin sebebi ise...

İsraille Avrupa Birliği'nin arası Yahudi yerleşimleri yüzünden açılıyor.

Avrupa Birliği İşgal altındaki bölgelerde inşaası süren yahudi yerleşimlerine her fırsatta itiraz ediyor. Son olarak Birliğe ait fonların bu yerleşimlerin inşaasında kullanılmamasına yönelik bir karar alındı.

İsrail ise karar yüzünden Avrupa Birliği'ne tepkili... 

Avrupa Birliği, İsrail'le yapacağı anlaşmalarda ve kullandıracağı fonlarda 1967 öncesi sınırlarında kullanımı şartını getiriyor. Kararla ilgili yönetmelik Cuma günü yayımlanacak.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın İsrail Devleti'nin sınırları dışında olduğunu vurgulayan yönetmelik, 2020'ye kadar Avrupa Birliği ve İsrail arasında 1975'te imzalanan işbirliği anlaşması dahilinde Birlik tarafından İsrail'e sağlanacak fonları belirliyor. 

Filistin'in sınırlarındaki Yahudi yerleşim bölgelerinin hukuk dışı olduğunu ifade eden karar, İsrail tarafının tepkisine sebep oldu.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ze'ev Elkin yönetmeliği büyük bir hata olarak yorumlayarak, "Bu, Filistinlilerin bize hayat hakkı tanımamasına destektir." dedi.

İsrail Altyapı bakanı Silvan Şalom da ,Avrupa Birliğini taraflı olmakla suçlayarak; "Avrupa yine büyük bir hata yapıyor. Barış görüşmelerinde anahtar rol oynamak istiyorlar ama soruna bakışları dengeli değil. " açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği İsrail’i, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yerleşim alanlarını genişleterek iki devletli çözümü zorlaştırmakla suçluyor.

Daha önce de israilin yerleşim politikasını eleştiren raporlar yayımlayan Birlik ilk kez bu konuda bir yaptırım kararı almış oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.