KKTC Din Gör-Sen Başkanı Çakır'dan Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin açıklama

KKTC Din Gör-Sen Başkanı Çakır'dan Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin açıklama

Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, KKTC Anayasa Mahkemesinin kararına ilişki yaptığı açıklamada, evrensel bir hak olan "Din ve vicdan özgürlüğü"nün tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

KKTC Anayasa Mahkemesi, 15 Nisan 2021 tarihinde ülkedeki Kur'an kurslarının kapatılmasına karar vermiş, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden karara tepki gösterilmişti.

KKTC Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin KKTC Din Gör-Sen Başkanı Süleyman Çakır bir açıklama yaptı.

Çakır, "Bilindiği üzere 15 Nisan 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi, Din İşleri Başkanlığı Yasasının Kur'an kursu ve hafızlık kursunu düzenleyen maddesinin ilgili fıkrasını iptal etmiştir. 3 din görevlisinin üye olduğu Hizmet-Sen adlı sendika Anayasa Mahkemesinin bu iptal kararını başarı olarak kamuoyuna sunarken, KKTC'de Kur'an Eğitim ve Öğretiminin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklandığı havasının oluşmasına neden olacak şekilde açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamalara dayalı haberler başta ülkemiz olmak üzere Türkiye ve diğer birçok ülke haber bültenlerinde anında yer almıştır. Bu nedenle başta ülkemiz ve Türkiye olmak üzere birçok farklı ülkede yaşayanlarca bugüne kadar görülmemiş düzeyde tepkiye neden olmuştur." dedi.  

"Bu karar tüm halkımızı olduğu gibi bizi de son derece üzmüştür"

Kararın bazı kesimlerce çarptırıldığını belirten Çakır, "Hizmet-Sen adlı sendika tarafından karar sonrası bağlamından koparılarak, çarpıtılarak yapılan açıklamalara dayalı yapılan haberler, ülkemizin üçüncü dünya ülkesi gibi görünmesine neden olmuştur. Bu tüm halkımızı olduğu gibi bizi de son derece üzmüştür. Hizmet-Sen'in açtığı, Kur'an Kursunu düzenleyen maddenin iptaliyle sonuçlanan davanın, aslında eğitimli imamların eğitimsiz imamlara açtığı bir dava olduğuna yönelik açıklama, yazı ve yorumlara rastlanmaktadır. Hizmet-Sen'in açtığı dava iddia edildiği gibi eğitimli imamların açtığı bir dava değildir. Davanın açıldığı 2018 yılında Hizmet-Sen'e üye olan 4 din görevlisi vardır ve bunların eğitimi ilkokul-lise düzeyindedir. Yani Hizmet-Sen'e üye olan din görevlileri arasında üniversite düzeyinde eğitim almış kimse bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

"KKTC okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri 40 yıldır boş geçmektedir"

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Anayasal bir zorunluluk olmasına rağmen 40 yıldır KKTC'de boş geçtiğini aktaran Çakır, "Din İşleri Başkanlığı, konunun daha fazla istismar edilerek başka mecralara kaymaması için ivedilikle ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın çerçevesine bakıp aykırı görülen unsurlardan Anayasaya uyumlu hale getirerek yeni düzenlemeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlamalıdır. Böylece Anayasal hem de evrensel bir hak olan 'din ve vicdan özgürlüğü' tartışma konusu olmaktan çıkarılmalıdır. Şu da unutulmamalıdır ki, yargı kararlarına ve yasalara herkes uymalıdır. Ülkemizde ilkokul ve ortaokullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Anayasal bir zorunluluk olmasına rağmen 40 yıldır boş geçmektedir. KKTC Millî Eğitim Bakanlığı da yasalara uymalı ve ihtiyaç olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni istihdam ederek bu mağduriyeti en kısa zamanda gidermelidir." ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler