Mısır'da 220 gösterici gözaltına alındı

Mısır'da 220 gösterici gözaltına alındı

Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu, son iki günde 220 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Komisyon bugün yaptığı açıklamada, 20 Eylül 2019 Cuma akşamından bu yana devam eden gösterilerde, cunta polisleri tarafından yapılan göz altıları kınadı.

Gözaltına alınanların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden komisyon, gözaltındakilere herhangi bir fiziksel zarar ve insani saygınlıklarına yönelik olumsuzluktan askeri rejimin sorumlu tutulacağını bildirdi.

Açıklamada, vatandaşların her türlü barışçıl protesto ve gösteriyi uygulama hakkının olduğu ve devletin, bu hakkı koruması ve saygı duyması gerektiği vurgulandı.

Komisyonun istatistiki verilerine göre; Kahire'de 11, İskenderiye'de 11, Gharbia'da 11, Dakahlia'da 9, Qalyubia'da 5, Giza'da 4, Damietta'da 2, Süveyş'te 2, Sharkia'da 2, Assiut'ta bir, Beheirabir bir ve Kafr el-Sheikh'de 1 kişi gözaltına alındı. Kalan 11 kişininse henüz hangi illerden gözaltına alındığının belirlenemediği bildirildi.

Komisyon, gözaltına alınma nedenlerini ve yerlerini belgelediklerini, bu bilgileriyse ebeveynleriyle doğrudan iletişim kurarak, gözaltına alınanların Facebook sayfasındaki veya avukatı aracılığıyla verdiği mesajları alarak topladıklarını bildirdi. 151 vaka, dolaylı ve ikincil kaynaklar aracılığıyla tespit edildi.

Yapılan açıklamada son olarak, 1966 Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde güvenlik makamları tarafından, vatandaşların toplanarak taleplerini ve görüşlerini açıklama hakkının kısıtlanamayacağı ifade edildi. Ayrıca Mısır Anayasası'nın 65, 73, 52 ve 55. maddeleri ve 9 (1), 10 ve 19’uncu maddeleri uyarınca bu haklarının korunduğunu ve bu hakların kullanılması için gözaltına alınmama veya kötü muamele görmemeleri gerektiği vurgulandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.