Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak seçimlere Müslümanların katılması engellenecek

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak seçimlere Müslümanların katılması engellenecek

​İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak genel seçimde, hükümetin Arakanlı Müslümanlar ve Arakan eyaletindeki diğer etnik toplulukların oy vermesine engellemeye yönelik karar aldı.

BM; Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak genel seçimde, hükümetin Arakanlı Müslümanların oy vermesine engellemeye yönelik kararından ciddi endişe duyulduğunu bildirdi.

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, "8 Kasım genel seçimleri öncesinde Myanmar'daki insan hakları durumu hakkında ciddi endişelerimiz var. Bunlar arasında orantısız bir şekilde Arakanlı Müslümanlar ve Arakan eyaletindeki etnik Arakan nüfusu dahil olmak üzere azınlıkların (seçimlere) siyasi katılım hakkının ihlalleri yer alıyor." dedi.

Shamdasani, seçimlerin ifade ve bilgi erişim özgürlüklerinin kısıtlandığı bir ortamda ve ayrımcılığı, düşmanlıkları ve şiddeti körükleyen nefret söylemlerinin gölgesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler tarafından "dünyanın en çok zulüm gören halkı" olarak tanımlanan Arakanlılar, gittikçe artan saldırılarla karşı karşıya. Uluslararası Af Örgütüne göre, 2012'den sonra çoğu kadın ve çocuk 750 binden fazla Arakanlı sığınmacı Myanmar'dan kaçmak zorunda kaldı. 2017'deki yeni saldırı dalgasının ardından da komşu Bangladeş'e sığınanların sayısı 1,2 milyonu geçti.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının (OIDA) bir raporuna göre, 25 Ağustos 2017'den bu yana yaklaşık 24 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar devlet güçlerince öldürüldü. 34 binden fazla Müslüman ateşe atılırken, 114 binden fazla kişi de fiziksel şiddet gördü. 18 bin Arakanlı kadın ve genç kıza Myanmar askerleri ve polislerince tecavüz edilirken, 115 binden fazla ev yakılıp, 113 bin ev de tahrip edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler