NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı

NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı

​Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye genelinde kuraklık yaşandığını su seviyesinin son 15 yılın düşük depolama alanına ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin yeraltı suları açısından da kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten NASA, Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla ülkedeki  yer altı sularının durumu ile ilgili rapor paylaştı.

Raporda, "2021'in başlamasıyla birlikte Türkiye'nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir." denildi.

Son 5 yılın kurak geçtiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Konya Ovası'nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu."

Geçen yılın temmuz ayından bu yana ülke genelinde yağış azlığının yaşandığı belirtildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler