Obama: "2020 Amerika'sında ayrımcılık 'normal' olmamalı, olamaz"

Obama: "2020 Amerika'sında ayrımcılık 'normal' olmamalı, olamaz"

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama, Minnesota eyaletinin Minneapolis şehrinde siyahi Amerikalı George Floyd'un polis vahşeti sonucu öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı.

Floyd'un öldürülmesinin ardından Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Obama, "milyonlarca Amerikalının ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmasını" eleştirdi.

Açıklamasında Barack Obama, "George Floyd'un Minnesota'da sokakta bir polis memurunun dizinin altında can verirken çekilen görüntüleri hakkında, son birkaç gün boyunca arkadaşlarla yaptığım görüşmelerin bir kısmını paylaşmak istiyorum. Birincisi, orta yaşlı bir Afrikalı Amerikalı işadamı tarafından gönderilen bir e-postadır. 'Dostum Minnesota’daki George Floyd olayının beni incittiğini söylemeliyim. O videoyu görünce ağladım. Beni kırdı. ‘Boyundaki diz’ sistemin yardım çığlıklarını görmezden gelerek siyah kişileri ezdiğinin bir göstergesidir. İnsanlar umursamıyor. Gerçekten trajik.' Başka bir arkadaşım, hissettiği hayal kırıklıklarını tanımlamak için 12 yaşındaki Keedron Bryant’ın viral olan güçlü şarkısını kullandı. Arkadaşımın ve Keedron'un koşulları farklı olabilir, ama onların acıları aynı. Ben ve milyonlarca insan acılarını paylaşıyoruz." dedi.

Amerika'da insanların ırkları nedeniyle farklı muameleye tabi tutulmasını eleştiren Obama, "Bir salgın ve ekonomik kriz çevremizdeki her şeyi altüst etmişken, yaşamın 'normale dönmesini' dilemek doğaldır. Ancak, milyonlarca Amerikalı için, ister sağlık sistemi ile uğraşırken ister ceza adalet sistemi ile etkileşime girerken veya sokakta koşu yaparken, ya da sadece bir parkta kuşları izlerken; ırk nedeniyle farklı muamele görmenin trajik, acı verici, çıldırtıcı bir şekilde 'normal' olduğunu hatırlamalıyız. Bu 2020 Amerika'sında 'normal' olmamalı. 'Normal' olamaz. Çocuklarımızın en yüksek ideallerine ulaşan bir ülkede büyümelerini istiyorsak, daha iyi olabiliriz ve olmalıyız." diye konuştu.

"Bağnazlık ve eşitsizlik artık kurumlarımızı veya kalplerimizi etkilememeli"

Obama açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "George Floyd'un ölümünü çevreleyen koşulların ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını ve sonuçta adaletin yerine getirilmesini sağlamak esas olarak Minnesota yetkililerine düşecek. Ancak, bağnazlığın ve eşitsizliğin artık kurumlarımızı veya kalplerimizi etkilemediği 'yeni bir normal' yaratmak için her gün zorlu işlerini doğru şekilde yapmaktan gurur duyan kolluk kuvvetlerindeki erkek ve kadınların çoğunluğu dahil birlikte çalışmak ırkımız ve konumumuz ne olursa olsun hepimize düşüyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.