Orta Afrika ülkesi Ruanda'da 5 bin kişilik toplu mezar bulundu

Orta Afrika ülkesi Ruanda'da 5 bin kişilik toplu mezar bulundu

​Orta Afrika ülkesi Ruanda'nın doğusunda yaklaşık 5 bin soykırım kurbanının olduğu değerlendirilen bir toplu mezar bulundu. Kiziguro bölgesinde ortaya çıkarılan toplu mezarın kazılmasının salı günü başladığı ve yaklaşık 3 hafta süreceği belirtildi.

Gatsibo İlçe Belediye Başkanı Richard Gasana, ülkenin Gatsibo bölgesinde eski Murambi Valisi Jean Baptiste Gatete'nin emriyle öldürülen soykırım kurbanlarının olduğu bir toplu mezarın ortaya çıkarıldığını belirtti.

Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan ve 40 yıl hapis cezası çarptırılan Gatete, Murambi bölgesinin valiliğini 1987-1993 yıllarında yapmıştı.

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı. Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi vahşice öldürülmüştü. 2018-2019 yıllarında yaklaşık 118 bin soykırım kurbanının kalıntılarına ulaşıldı.

Katliama uğrayanların bir kısım insanın kafatasları, 1994 soykırımı sırasında binlerce kişinin katledildiği Katolik kilisesinde sergileniyor.

Yerel bir yetkili çarşamba günü yaptığı açıklamada, sakinler ve soykırımdan kurtulanlar derneklerinin çatı örgütü IBUKA'nın ortaklaşa olarak Ruanda'nın doğusundaki Gatsibo Bölgesi'nde 1994 Ruanda soykırımında yaklaşık 5.000 kurbanının kalıntılarını içerdiğine inanılan toplu bir mezarı kazdıkları belirtildi.

Gatsibo İlçe Belediye Başkanı Richard Gasana, soykırımdan kurtulanların ifadelerine göre Kiziguro bölgesinde yakın zamanda keşfedilen toplu mezarın kazılmasının salı günü başladığını ve yaklaşık 3 hafta sürebileceğini söyledi.

Gasana, su temini için 1970'lerde kazıldığı düşünülen çukurun 30 metre derinliğinde olduğu tahmin edildiğini belirterek kazının kurbanların yakınlarını hazırlamak için ertelendiğini de sözlerine ekledi.

Yetkililer ve IBUKA, soykırım kurbanlarının açıklanmayan toplu mezarlarının ortaya çıkmasına yardımcı olabilecek bilgiler sunması için Ruandalılara çağrıda bulunuyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.