Pakistan'da Şerif kazandı, ABD kaybetti!

Pakistan'da Şerif kazandı, ABD kaybetti!

Pakistan seçimlerinin galibi Navaz Şerif oldu. Şerif'in Taliban'la savaş konseptinden vazgeçeceğini ilan etmesi ABD ve Batı ülkelerinde endişeye yol açtı

Pakistan'da dün yapılan genel seçimin, resmi olmayan sonuçlara göre galibi Pakistan İslam Birliği (PML-N) lideri Nevaz Şerif, zaferini ilan etti.

Şerif, başta kendi eyaleti Pencap olmak üzer diğer eyaletlerde rakiplerine büyük üstünlük sağladı. Şimdiye kadar sayımı tamamlanan bölgelerden gelen sonuçlara göre, Şerif liderliğindeki PML-N, mecliste 130 milletvekili, seçimlerin sürpriz ismi olarak gösterilen eski kriket yıldızı İmran Han'ın liderliğindeki Pakistan Adalet Partisi (PTI) ise 35 milletvekili çıkardı.

Nevaz Şerif'in kardeşi Şehbaz Şerif, Lahor kentinde yaptığı konuşmada, seçimlerden büyük zaferle çıktıklarını belirterek, Pakistan'ı yönetecek hükümetin PML-N merkezli olacağını söyledi.

Pakistan'ın tarihi nitelikteki seçimlerden başarıyla çıktığını kaydeden Şerif, PML-N'nin kuracağı hükümetin şeffaf ve adil olacağını söyledi.

Seçim zaferini kutlamak isteyen PML-N taraftarları sokaklara döküldü. PML-N'in kalesi Lahor kentinde kutlamalar sabaha kadar devam etti.   

Pakistan'ı 5 yıl yöneten ve parlamentoda 125 sandalyesi bulunan Pakistan Halk Partisi (PPP) şimdiye kadar 33 sandalyeye ulaştı. Başbakan Raca Pervez Eşref ve partinin önde gelen çok sayıda ismi meclis dışında kaldı. 

Önceki hükümetin ortağı Hindistan göçmenlerinin Birleşik Millet Partisi (MQM) 11, hükümetin en küçük ortağı Peştuların haklarını savunan Ulusal Halk Partisi (ANP) ise hiç milletvekili çıkaramadı.

İslami çizgideki partilerden İslam Alimleri Cemiyeti (JUI-F) 12, Cemat-ı İslamiye (JI) ise 3 sandalye kazandı.

Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de bağımsız adaylar büyük başarı elde etti. 

Meclise girmeye hak kazanan 25 milletvekilinin üç gün içinde tercih edecekleri partileri belirlemesi gerekiyor. Bağımsız isimlerin, hükümetin kurulmasında kilit rol üstlenmesi bekleniyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler