PKK'nin cami düşmanlığı unutturulmayacak

PKK'nin cami düşmanlığı unutturulmayacak

Kilis İl Müftüsü, PKK tarafından atılan roketin isabet ettiği camide hasar gören Kur’an-ı Kerim ve tarihi nitelikli eserlerin PKK’nin cami düşmanlığının unutulmaması için sergileneceğini söyledi.

Suriye'nin Afrin kentinden PKK tarafından atılan roketin isabet ettiği Tarihi Çalık Camisi'nde büyük bir hasar gören Kur’an-ı Kerim ve tarihi nitelikli eserler Kilis Müftülüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ortaklaşa yapacağı çalışmanın ardından kentte sergilenmeye hazırlanıyor.

PYD/PKK'liler tarafından art arda düzenlenen iki roketli saldırıda Kilis'teki tarihi camilerden olan üç asırlık Çalık Camisi kullanılamaz hale geldi. Büyük bir hasarın oluştuğu ve şu an ibadete kapalı olan camide enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, saldırıda ciddi hasar gören Kur’an-ı Kerim ve tarihi nitelikli eserler gelecek nesillere aktarılması için kentte sergilenecek.

Kentin önemli kültür değerlerinden üç asırlık Çalık Camisi'nin kubbesi ve dış cephesindeki hasarın yanı sıra cami içerisindeki başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere, mihraptan, minbere kubbe aleminden antika saate kadar kullanılamaz hale gelen tarihi nitelikli tüm eserlerin sergileneceğini söyleyen Kilis Müftüsü Mahmut Karatepe, ibret alınabilecek değerleri koruyacaklarını belirtti.

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Karatepe, “Cenab-ı Haktan kalp ve gönlünden, vicdan ve merhamet duygusunu silip atmış bu insanların insafa gelmesini Allah'tan niyaz ediyoruz. Kandırılmış, aldatılmış bu insanların akıllarının inşallah idraklerinin yerinde olmasını yerine gelmesini niyaz ediyorum. Tabi bu üst akılları doğu ve güneydoğumuzda nasıl yapıyorlarsa burada da benzer şekilde insanlarımızı akıl ve idraklerine ipotek koyarak Müslüman ülkeleri, insanları birbirlerine düşürerek maalesef böyle bir yapıyı icra ediyorlar.” dedi.

Camilerin ve camide ibadet halindeki insanların hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Karatape, “Tabi terör ve teröristin, itikadi, merhameti ve vicdanı olmaz. Müslüman’ı ve gayri müslimi olmaz. Ben 3 yıldan beri buradayım DEAŞ nasıl hedef gözetmeksizin en fazla zararı nasıl verebilirim düşüncesi ile şehre rastgele roket, bomba ve füze fırlatıyorsa aynı şekilde Marksist ve Leninist olan PKK ve PYD’nin müntesipleri de aynı şeyi yapıyorlar. Tümüyle masum Allah'a ibadetin dışında başka hedefi olmayan, akşam namazı için camiye gelen namazını tamamlayıp evine gitmek üzere yol alan o masum insanlara bombayı atarak onların enkazı caminin enkazı altında hayata son vermelerine sebep olan bu tavır vicdanlarını incitmiyor. Bu hainler ve zalimler ıslah olmaları mümkün ise ıslah olmalarını değilse hak ettikleri cezayı Cenab-ı Hakk onlara tattırsın.” ifadelerini kullandı.

Müslümanlar arasındaki İslam kardeşliğini bozmaya çalışanlara Allah’ın fırsat vermemesini temenni eden Karatepe, “Bildiğiniz gibi Allah sevgisini kalbinden silip atmış anarşist ruhunu kalbine ve gönlüne yerleşmiş bu insanlar, ne mabet, ne kutsal, ne masum ve ne de mazlum düşünüyor. Bizler bunların benzerlerini çokça yaşıyoruz. Hâlbuki düşüncesi, itikadi kalp ve gönlünde olan bir insan bizim temel prensibimiz tarih boyu karşı tarafın mazlumuna, yaşlısına, kadınına din adamına, dini tesislerine yani bu cami olur, havra olur ve kilise olur. Dini tesislerine değil saldırmak hürmetsizlik etmeyi bile dinimiz bize yasaklamıştır. Böyle bir yapıdan mahrum insanlar ki gerçekten bu işleri de normal görebiliyorlar. Onun için toplumumuzun artık bu hadiselerden ders çıkartıp mümkün mertebe doğusuyla, batısıyla güneyiyle, kuzeyiyle, Laz'ıyla, Arap'ıyla Çerkez'iyle Kürt'üyle ve Türk'üyle sayfamızı sıklaştırıp kardeşlik duygumuzu olması gereken biçimiyle bizler kenetlenerek zalimlere ve şeytanlara fırsat bırakmamak durumundayız.” şeklinde konuştu.

Karatepe, “Onun için Müslümanların akıllı ve basiretli olması lazım. Normalde düşünecek olursak PKK'nın itikat ve inanç yapısı genelde Marksist ve Leninist yapıyı yıllar boyu takip ettiler. Fakat bugün yıllarca emperyalist dediği Amerika'nın peşinden koşuyor ve onunla dirsek temasıyla bu işi yürütüyor. Demek ki bu insanları bu ayak takımlarını dediğimiz insanları kullanıyorlar. Ortadoğu'da bunların çok örneğini görüyoruz. Kürt ile Türk'ün, Arap ile Acemin, Laz ile Çerkez’in ve Gürcü’nün Allah’a hamdolsun bir problemi yok. Problem yapabilecek bir şeyimiz yok. Bir hata varsa, hata kardeşler arasında düzeltilir, kucaklaşırlar. Ama bir başkasının bir şeye müdahale edip düzelteceğim diye işte Ortadoğu ortadadır. ‘Düzeltiyorum’ diyenlerin Ortadoğu'da düzelttikleri ülkelerin pozisyonları ve oldukları durum ortadadır. Onun için gerçekten de bu hadiselerden ders çıkartmamız ve ibret almamız lazım.” diye konuştu.

Çalık Cami'nin üç asırlık tarihi bir cami olduğunu belirten Karatepe, “Asırlar boyu bu topluma hizmet vermiş, ibadet yerimizdir. Son restorasyonun üzerinden de fazla bir zaman geçmemiştir. Camimiz bir restore geçirmişti. Fakat maalesef bu zalim saldırı o güzelim eserimizi perişan etti. Ama Vakıflar Genel Müdürlüğümüz hemen bu işi ele aldılar. Vakıf eseri olduğu için yapımı doğrudan bizimle ilgili değildir. Vakıflarımız hemen ihalesini başlattı. Şu an proje safahatı devam ediyor. İnşallah en kısa sürede proje tamamlanıp hemen tadilat ve tamiratına başlanacaktır. Zarar görmüş tarihi nitelikli bir kısım eserlerde var. Onlar da inşallah gelecek nesillere yani o zalim düşünce, itikat ve ibadet halinde olan bu masum insanları düşünmediklerini ibreti alem olsun diye tarihi hatırlatabilecek bir şekilde o kubbenin alem kısmı içerisinde tarihi bir saat var. Yine ibret alınabilecek bir kısım değerleri inşallah koruyacağız.” diye belirtti.

Karatepe, caminin yıl içerisinde yeniden ibadete açılması için çalışmalara başlanacağını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-M.Sait Çelik-İLKHA) 



































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.