Sabah namazının sünneti farzdan sonra kılınabilir mi?

Sabah namazının sünneti farzdan sonra kılınabilir mi?

Fetva Kurulu, Şafiîlerin sabah namazının sünnetinin güneş doğmadan önce de doğduktan sonra da kılınabileceği görüşünü benimsediğini belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Cemaatin imamla birlikte selam vermesi farz mıdır?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Sabah namazının sünnetinin faziletiyle ilgili Hazreti Âişe'den (radiyallahu anha) rivayet edilen bir hadiste Hazreti Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: Sabah namazının iki rek’at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır (Müslim, Salâtu'l-Musâfirîn 96, No: 725). Yine bir başka hadiste, "Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rek’at sünnetini terk etmeyin" (Ebû Dâvud, Salât 291, No: 1257) der.

Sabah namazının sünnetinin sonradan kılınabileceğiyle ilgili iki hadis bulunmaktadır: Her kim sabah namazının iki rek’at sünnetini kılmamışsa güneş doğduktan sonra kılsın! (Tirmizî, Salât 199, No: 423). Kays Bin Ömer (radiyallahu anh) cemaatle kılınan farz namazın ardından iki rek’at namaz kılınca Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) kendisine 'Bu kıldığının iki rek’at da nedir Ey Kays!' diye sordu. Kays, 'Bu benim kılamadığım sabah namazının sünnetidir ey Allah'ın resulü' diye cevap verdi (Tirmizî, Salât 198, No: 422). Peygamber Efendimizin Kays'ın kıldığı namaza sessiz kalması bunu ikrar etmesi anlamına gelmektedir. Şafiîler, her iki hadise istinaden sabah namazının sünnetinin güneş doğmadan önce de doğduktan sonra da kılınabileceği görüşünü benimser. Hanefîler, sabah namazının kılınamayan sünnetinin ancak güneş doğup bir mızrak yükseldikten sonra kaza edilebileceği görüşündedir. Zira sabah namazından sonra nafile kılmak mekruhtur. Sabah namazının sünneti ise diğer nafilelerden farklı değildir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler