SDAM'dan "Kürtlerle soydaşlık iddiaları ve emperyalist emeller" analizi

SDAM'dan "Kürtlerle soydaşlık iddiaları ve emperyalist emeller" analizi

SDAM, Hırvat, Slav ve Yahudilerin Kürtlerin soyu ile ilgili iddialarını ve bu iddiaların sosyo- politik amacını ve nihayetinde bunların emperyalist emellerle olan ilişkisini konu edinen bir analiz yayımladı.

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), "Kürtlerle Soydaşlık İddiaları ve Emperyalist Emeller" başlıklı bir analiz yayımladı.

Analizin giriş kısmında, Kürt meselesi uluslararası sistemin gündeminde dururken Kürtlerin son çeyrek asırda üzerine en çok çalışma yapılan ve yayın üretilen kavim olarak öne çıktığına dikkat çekildi.

Bu yayın ve çalışmaların bir kısmının ise son dönemde dikkat çekici bir şekilde Kürtlerle soydaşlık iddiaları üzerine yoğunlaşdığı ifade edilen analizde yakın bir döneme kadar özellikle Kürtlerin yaşadığı ülkelerde Kürtlerin soy bilgileri örtbas edildiği kaydedildi.

Ya da Kürtler hangi ülkede yaşıyorlarsa zorlama ifadelerle onların o ülkenin hâkim kavim yapısıyla aynı soydan oldukları öne sürüldüğü belirtilen analizde,  nitekim Türkiye'de Kürtler için “Dağ Türkleri” denmiş hatta Irak'ta Kürtlerin Arap asıllı olduğu bile öne sürüldüğü hatırlatıldı.

20. yüzyılın başında ise Kürtleri öz coğrafyalarında Ermenilerin yönetimine ikna etmek için çok sayıda Kürt aşiretinin aslında Ermeni asıllı olduğu ve hâlâ gizlice Ermeniliği yaşadığı iddialarına atıfa bulunulan analizde 2007'de Türkiye'de hükümetin Kürt meselesini çözme niyeti gösterdiği günlerde de bu iddialar, devrin tarih kurumunun başkanı tarafından yenilendiği ve büyük bir tepkiye yol açtığı anımsatıldı.

Analizde, bu tür iddialar popülerliğini kaybederken hâlâ, Kürtlerin yaşamadığı, az yaşadığı coğrafyalarda hatta Kürtlerle ilişkisi zayıf kalmış pek çok toplum için dahi Kürtlerle ilgili soydaşlık iddialarının ortaya atıldığı ifade edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler