TİCARET BAKANLIĞI: "Satış sonrası hizmetler yönetmeliğinde önemli değişikler yaptık"

TİCARET BAKANLIĞI: "Satış sonrası hizmetler yönetmeliğinde önemli değişikler yaptık"

​Yönetmelikte; arızalı ürünlerin kargo, nakliye, posta vb. giderlerinin firmalarca karşılanması, bazı ürünlerin azami tamir sürelerinin değişmesi, telefonda bekletilen tüketicilerin menfaat kaybının engellenmesi gibi önemli değişikliklere gidildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeye göre, satış sonrası hizmetler yönetmeliğinde önemli değişikler yapıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'nde yapılan önemli değişiklikleri şu şekilde:

Arızalı ürünlerin kargo, nakliye, posta vb. giderleri firmalar karşılayacak

Garanti hükümleri kapsamında tüketiciler tarafından satıcılara gönderilen arızalı ürünlerin kargo, nakliye, posta ve benzeri giderlerinin firmalar tarafından karşılanacağı hüküm altına alınarak, tüketicilerin bu konuda menfaat kaybına uğramaları engellendi.

Çağrı merkezi vb. uygulamalarla telefonda bekletilen tüketicilerin menfaat kaybı engellenecek

Tüketicilerin yetkili servis istasyonlarını aradığında çağrı merkezi ve benzeri uygulamalar sonucunda telefonda bekletilerek olağan ücret tarifesinden daha fazla telefon ücretine maruz kalmalarının önüne geçebilmek adına düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle tüketicilerin yüklü telefon faturaları ile karşı karşıya kalması ve haklarını ararken ekonomik menfaat kaybına uğraması gibi olumsuz uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandı.

Ürünlere yerinde bakım ve onarım hizmeti ile ilgili bürokrasi azaltıldı

Ürünlere yerinde bakım ve onarım hizmeti verilmesi durumunda malın teslim alındığına dair belge düzenleme zorunluluğu kaldırılarak, uygulamadaki tereddütler giderildi, firmalar açısından bürokrasi azaltıldı.

Tüketici şikayetlerinin artmaya başlaması nedeniyle yeni ürünler listeye eklendi

Son yıllarda tüketiciler tarafından kullanımının oldukça yaygınlaşması ve satış sonrası montaj, bakım ve onarım hususunda tüketici şikayetlerinin artmaya başlaması nedeniyle görme engelliler için kitap okuyucu, tablet, sanal gerçeklik gözlüğü, akıllı ev ve otomasyon sistemleri, duşakabin, ATV araç, motorlu bisiklet, motorlu scooter, akıllı saat ve bileklikler, drone gibi ürünler eklenerek, bu ürünler için de satış sonrası hizmet verme yükümlülüğü öngörüldü ve tüketicilerin hakları güvence altına alınmış oldu.

Servis sayıları, ürünün niteliği ve kullanım yaygınlığı dikkate alınarak yeniden belirlendi

Kurulması zorunlu olan servis sayıları gerek tüketiciler gerekse firmalar açısından daha optimum bir sayıda belirlenerek, yatırım ortamının ve tüketiciyi koruma alanının iyileştirilmesi amaçlandı. Ayrıca sektörel tutarlık açısından da servis sayılarında bazı değişiklikler yapıldı.

Bazı ürünlerin kullanım ömürleri malın niteliğine uygun olacak şekilde yeniden düzenlenerek, kullanım ömrü süresince verilecek servis hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sağlanması amaçlandı.

Bazı ürünlerin azami tamir sürelerinde değişiklik yapıldı

Yönetmeliğin (Ek listesi) "Taşıtlar" başlığı altında yer alan binek otomobiller, kamyonetler, motosikletler, motorlu bisikletler, ATV araçlar, deniz motosikletleri, yatlar, kar motosikletleri motorlu "scooter"lar ve karavanlar için azami tamir süresi 45 iş günü olarak yeniden düzenlendi.

Servis istasyonlarına ait adres, iletişim bilgisi, ticaret unvanı gibi bilgilerin değişmesi veya üretici/ithalatçıların servis sözleşmelerini feshederek başka servisleri yetkili kılmaları durumunda yapılan bu değişikliklerin firmaların internet sitelerinde yer alması zorunluluğu getirilerek tüketicilerin güncel yetkili servis bilgilerine rahatlıkla ulaşması amaçlandı.

Servis bilgilerindeki değişikliklerin bakanlığa bildirilme süresi 30 güne çıkarıldı

Firmaların yetkili servis değişikliklerinde yapılması gereken işlemlerin zaman alması nedeniyle sektörlerden gelen talepler dikkate alınarak servis bilgilerindeki değişikliklerin 15 gün içinde bakanlığa bildirilmesine yönelik süre 30 güne çıkarıldı.

Hizmet yeterlilik belgesi bir yıl geçerli olacak

Yönetmelikte iki yıl olan satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi, bir yıla çekiliyor. Belgenin geçerlilik süresi dolmadan yenilenmesi zorunlu olacak.

Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi'nin verilme yetkisi bakanlık ve TSE'ye verildi

Yetkili servislere Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi'nin verilmesi yetkisinin yalnızca bakanlık ve TSE uhdesinde olduğu düzenlendi ve TSE tarafından verilen Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi'nin sadece bakanlığa bildirilen yetkili servisler için zorunlu olduğu hükme bağlanmış oldu.

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler