Ülkelerinde İslam'ı tebliğ etmek için eğitim alıyorlar

Ülkelerinde İslam'ı tebliğ etmek için eğitim alıyorlar

Dünyadaki 2 örnekten biri olarak Ağrı'da açılan bölüm ile Arapça diliyle İslami ilimler öğretilen yabancı uyruklu öğrencilerin, ülkelerinde İslam'ı tebliğ etmeleri hedefleniyor.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi bünyesinde açılan "Yüzde Yüz Arapça Temel İslam Bölümü" dünyadaki 2 örnekten biri.

Yıllar önce Medine'de İslami İlimler Üniversitesi bünyesinde açılan bölüm ilk örnek olurken, dünyada ikinci örnek ise Ağrı'da İbrahim Çeçen Bünyesinde açıldı. Açılan bölüme dünya üzerinde 11 ülkeden gelen 85 öğrenciye eğitim veriliyor. Eğitimin kapsamı ilerleyen zamanlarda genişletilerek, ülkelerine dönen öğrencilerin, İslam dinini Arapça olarak tebliğ etmeleri hedefleniyor.

"Türkiye'de ilk olan bir bölüm açtık"

Bu bölümün çok önemli olduğunu, İslam'ı en doğal haliyle, doğru olarak aktarmak istediklerini kaydeden Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdulhalık Karabulut, bu çalışma kapsamında bir potansiyel oluşturmak istediklerinin altını çizdi.

"İslami İlimler Fakültesi bünyesinde Türkiye'de ilk olan bir bölüm açtık. Yüzde yüz yabancı uyruklu ve yüzde yüz Arapça eğitimi yapan bir program gerçekleştirdik." diyen Rektör Karabulut, "11 farklı ülkeden 85 öğrencimiz var. Çok iyi bir başlangıç yaptık. 25 öğrencimiz hazırlık sınıfındadırlar, diğer öğrencilerimiz birinci sınıfa geçtiler. İnşallah Türkiye'de ve dünyada bir model oluşturmak istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Özellikle son süreçle birlikte yabancı ülkelerden gelen din kardeşlerimizle İslam'ı doğru olarak aktarmak, bir potansiyel oluşturmak, doğru bilgileri, doğru yerde öğrenerek bu arkadaşlarımız kendi ülkelerinde elçilerimiz olarak, hizmetlerine devam edebilirler. Endonezya, Nijerya, Mısır, Türki cumhuriyetlerden, Çin gibi ülkelerden öğrencilerimiz var. Önümüzdeki yıllarda da yüzer öğrenci alarak bu programı devam ettirmek istiyoruz. Ayrıca bu modeli diğer bölümlere de önümüzdeki yıllarda yaymayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Suriye'nin Halep ilinden Ağrı'ya yerleşen ve 4 yıl önce vatandaşlık alan Mücahit Elhut, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde doktora görevini yürütürken aynı zamanda bu programın da koordinatörlüğünü gerçekleştiriyor.

 

"Ülkelerinde İslam'a güzel hizmetler yapacaklar inşallah"

Öğrencilerin ülkelerinde İslam'a hizmet edebilmeleri için çabaladıklarını belirten Mücahit Elhut sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu program çok önemli, dünyada ikinci burası. Birincisi Medine İslami İlimler Üniversitesi… Yıllar önce açılmış yabancılara Arapça İslami ilimler olarak anlatılan, ders verilen bir program. Dünyada ikinci örnek olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde açıldı. Dünyada Müslüman ülkelerden gelen öğrencilerimiz var. Asya, Doğu Asya, Afrika ülkelerinden gelenler var. Gelecek yıllarda bu programın kapsamını genişleterek başka kıtalardan öğrencileri ağırlarız.  Öğrencilerimizin eğitim dili yüzde yüz Arapça. Hazırlık sınıfımız var. Arapçası olan öğrencilerimiz hemen birinci sınıfa başlıyor. Derslerini Arapçanın kaynaklarından görüyorlar. Hocalarımız ise yüzde yüz Arapça konuşuyorlar. Öğrencimiz buradan mezun olduktan sonra Türkiye'nin temsilcisi olarak, ülkelerinde İslam'a güzel hizmetler yapacaklar inşallah. Bu amacı başarabilmek için uğraşıyoruz.

"Endonezya'nın her tarafında tebliğ yapmayı hedefliyorum"

Endonezya'dan gelip Ağrı'da eğitim alan Ahmat Nasution Salim, ise şunları söyledi:

Buradan inşallah mezun olduktan sonra ilk amacım kendi şehrimde ve mahallemde İslam davetini gerçekleştirmek, Müslümanlara doğru yolu göstermeyi, Endonezya'nın her tarafında tebliğ yapmayı, hakkı anlatmayı hedefliyorum.

"Amacım, ülkeme döndüğüm zaman halkıma yardım etmektir"

Türkiye'ye İslami ilimler konusunda eğitim almak için geldiğini söyleyen Nijeryalı Hamza İbrahim Muhammed, "Ağrı'da, İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde İslami İlimler Fakültesinde eğitim almak için bulunuyorum. Buradaki öğretmenlerin hepsi çok kalitelidir. Hepsini, bize karşı gösterdikleri çabalardan dolayı takdir ediyorum. Benim hedefi, amacım, ülkeme döndüğüm zaman halkıma yardım etmektir. Ve onları bu ilimler konusunda tanınan bir halk olma konusunda teşvik etmektir. Zira halkım da buraya gelmem konusunda teşvik etmişti." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.