UMH Başbakanı Serrac, Hafter'in petrol sahalarına yönelik ablukasına tepki gösterdi

UMH Başbakanı Serrac, Hafter'in petrol sahalarına yönelik ablukasına tepki gösterdi

Libya Uluslararası Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, General Hafter’e bağlı güçlerin petrol sahalarına ablukayı kaldırmaması durumunda, Libya’nın felaketle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Hafta sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de Libya krizine siyasi çözüm bulunması çabaları kapsamında yapılan konferans devam ederken, Libya’nın doğusunda üslenen General Hafter’e bağlı güçler ülkedeki önemli petrol sahalarını ablukaya almıştı.

Hafter’e bağlı güçlerin petrol sahalarını ablukaya alması üretimi de sıfıra indirmişti.

Es-Serrac, Hafter’e bağlı güçlerin petrol gelirlerinin yeniden pay edilmesi koşuluyla petrol sahalarına yönelik ablukayı kaldırabileceği talebini reddetti, petrol gelirlerinin tüm ülkeye yarar sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Es-Sarrac, "Durum bu şekilde devam ederse, felaket olacak. Umarım yabancı ülkeler bu konunun takipçisi olur." dedi.

Libya’nın petrol zenginliğinin önemli bölümü ülkenin doğusunda yer alıyor, ancak petrol gelirleri merkezi Trablus’ta bulunan devlet denetimindeki NOC adlı petrol şirketi üzerinden dağıtılıyor.

Petrol şirketi, Libya’nın tamamına hizmet ettiğini ve çatışmalardan uzak durduğunu vurguluyor. NOC, Libya’nın en önemli geçim kaynağı olan petrol ve doğal gaz gelirlerini Trablus’taki merkez bankasına gönderiyor. Merkez bankası genel olarak Es-Serrac yönetimine çalışmakla birlikte, Hafter’e bağlı güçlerin kontrolünde olan doğu bölgesinde de maaşların ödenmesi ya da yakıt tedariki gibi bazı kamu hizmetlerine maddi kaynak sağlıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.