Vali Karaloğlu, "Tarihi surlar restorasyon ile kültürüne yakışır hale gelecek"

Vali Karaloğlu, "Tarihi surlar restorasyon ile kültürüne yakışır hale gelecek"

Diyarbakır surlarında yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, restorasyon çalışmasıyla surların özüne ve kültürüne yakışır hale geleceğini söyledi.

Diyarbakır surlarının kent için önemine dikkat çeken Karaloğlu, 5 bin 200 metre uzunluğundaki tarihi surlarda yapılan çalışmaların temizlik ve restorasyon olmak üzere iki bölüme ayrıldığını belirtti.

Karaloğlu, temizlik işlerinin yürütülmesini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını ifade etti.

İkinci bölüm olarak belirlenen restorasyon işlemleri için ise, ihalelerin düzenlendiğini söyleyen Karaloğlu, bu kapsamda ilk ihalenin de bugün itibari ile bir mühendislik şirketi ile imzalandığını belirtti.

"Diyarbakır ilimizin tarihi surları 5 bin 200 metre uzunluğundadır"

Karaloğlu, "Bugün Diyarbakır ilimizin en önemli tarihi ve kültürü olan surlarda yapılan çalışmaları yerinde incelemek için buradayız. Bilindiği üzere Diyarbakır ilimizin tarihi surları 5 bin 200 metre uzunluğundadır. Sur, dış kalede 82 burç ve iç kalede 18 burç olmak üzere toplam 100 burçtan oluşmaktadır. Roma dönemine kadar uzanan bu surlarda tarih süreci içerisinde Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinde çok farklı eklemeler yapılmıştır. Yine Diyarbakır Surları 2015 yılında UNESCO tarafından dünya miras listesine eklenmiştir." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır Surlarında temizlik ve restorasyon olmak üzere iki çalışma yürütülüyor"

Diyarbakır surlarında temizlik ve restorasyon olmak üzere iki ayrı çalışma yürüttüklerini belirten Karaloğlu, "Şu an surlarda iki türlü çalışma yapıyoruz. Birinci çalışmamız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan temizlik çalışmalarıdır. Temizlik çalışmaları neticesinde ilk etapta 19 burcumuzu temizledik. Burçların içini temizlerken moloz şeklinde çıkan ve ayıkladığımız tarihi taşları da restorasyon çalışmalarımızda kullanacağız. Temizlik çalışmalarında şimdi de ikinci etabı başlattık. Bu etapla toplamda 17 burcumuzu temizleyeceğiz." şeklinde konuştu.

"İhalenin sözleşmesi bugün yapıldı"

Diyarbakır surları ile ilgili restorasyon işlemleri için bir mühendislik şirketi ile ihale sözleşmesi imzalandığını belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

"İkinci çalışmamız ise, bütçesi Diyarbakır Valiliği bünyesinde yer alan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından karşılanan Urfakapıdan başlayarak Yedi Kardeşler Burcu arasında kalan 6 burçta restorasyon işlemleri için bir ihale yapıldı. İhalenin de sözleşmesi bugün yapıldı. İnşallah bugünden itibaren yer tespiti yaparak Urfakapıdan başlayarak restorasyon işlemlerini yürüteceğiz. Diyarbakır surlarının restorasyonu için yaptığımız ihalelerin dışında çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler