Vatandaşlar: 5’inci Harem-i Şerif’ten Ayasofya’ya selamlar

Vatandaşlar: 5’inci Harem-i Şerif’ten Ayasofya’ya selamlar

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine yönelik alınan kararı sevinçle karşılayan vatandaşlar, Diyarbakır'dan Ayasofya’ya selam gönderdiler.

İstanbul’u sembolize eden Ayasofya Camii’nde 24 Temmuz’da kılınacak olan ilk cuma namazının heyecanını tarihi Ulu Camii yerleşkesinden yaşayan Diyarbakır'daki vatandaşlar, orada ibadet etme arzusu içerisinde olduklarını belirttiler.

Camilerin Allah’ın evleri olduğunu anımsatan Rıdvan Ceylan, “Özellikle Ayasofya, İstanbul fethinin sembolüdür. Diyarbakır için Ulu Camii nasıl ki önemli ise, Kudüs dediğimizde aklımıza Mescid-i Aksa geliyorsa, İstanbul denilince de akıllara Ayasofya gelir. 1934 yılında bazı zihniyeti bozuk insanlar tarafından adeta işgal edilerek müze yapıldı. Mescid-i Aksa siyonist işgali altında olduğu gibi Ayasofya da zincirlere vurulmuştu. Kim, her ne amaçla bu kararı almışsa fark etmez, Allah kendilerinden razı olsun.” dedi.

“İlk ezanı Ayasofya’dan sonra Kudüs’ten de dinleyeceğiz inşallah”

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilk hedefe ulaşıldığına dikkat çeken Ceylan, “Sonuç itibariyle bizler hedefimize ulaştık. İnşallah orada namaz da kılınacak ve Allah’ın izniyle sıra Kudüs’tedir, orayı da alacağız. İlk ezanı Ayasofya’dan dinlediğimiz gibi Kudüs’ten de dinleyeceğiz inşallah. Biz 5’inci Harem-i Şerif’ten Ayasofya’ya selamlar gönderiyoruz. İnşallah yüreğimiz orada namaz kılanlarla beraber olacaktır.” ifadelerini kullandı.

24 Temmuz’da kılınacak olan cuma namazında orada olmak istediğini belirten Ceylan, cami karşıtı düşüncelere cevap mahiyetinde şunları söyledi:

“Bazıları Ayasofya’nın müze olmasını, turistlerden getiri sağladığını söylüyor. Şu anda Ulu Cami müze değildir, namaz kılınıyor. Fakat turist olarak ziyaret etmek isteyenler de yine gelebiliyorlar. Tüm camiler bizim için aynıdır. Fakat Ayasofya bir semboldür, Fatih Sultan Mehmed’in bize emanetidir. Kudüs’ü almak isterken Ayasofya’nın o durumda olması bizim için daha yara vericiydi. Çünkü bizler kendi topraklarımızda olan Ayasofya’yı alamadan nasıl Kudüs’ü alacaktık? Onun için önceliğimiz Ayasofya’ydı ve onu başardık. Allah’ın izniyle sıra Kudüs’tedir.”

“Ulu Cami’den oradaki tüm ehli iman kardeşlerimize selamlar”

Karara ilişkin sevincini dile getiren Mehmet Kaşan, “Camilerimizin, alimlerimizin artmasını ve İslam’ın yayılmasını istiyoruz. Ayasofya’nın yeniden açılmasıyla bizler çok sevindik. Allah izin verirse bayramdan sonra ziyaret edeceğim, namaz kılacağım. Bizler Ulu Cami’den oradaki tüm ehli iman kardeşlerimize selamlar gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.

İbadetlerini Diyarbakır’da olduğu gibi Ayasofya’da da eda etmek istediğini dile getiren Burhan Kılıç, “Allah sebep olanlardan razı olsun. Bizler Ayasofya gibi ibadethanelerin açık olmasını istiyoruz. Bizler de orada bulunma şerefine nail olmak isteriz. Ulu Camimizde namazlarımızı kılıp sohbetlerimizi yaptığımız gibi Allah oraya da gitmeyi nasip etsin inşallah.” dedi.

“Danıştay, Ayasofya hakkında yerinde bir karar aldı”

Mehmet Özekinci, “Bir Müslüman olarak Ayasofya’nın ibadete açılmasından mutluluk duydum. Şu ana kadar müze olarak kullanılan Ayasofya hakkında Danıştay, yerinde bir karar aldı.” ifadelerini kullandı.

Ayasofya’nın açılmasını sevinçle karşıladıklarını ifade eden Heysem Hamadi, “Ayasofya’nın açılmasına bizler çok sevindik. Çünkü oralar Allah’ın evleridir. Oranın tarihi önem taşımasından dolayı tüm Müslümanların sevinçli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki hafta Ayasofya’da namaz kılınacak, orada olmak isteriz.” dedi.

“Ayasofya kanayan bir yaramızdı”

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinden ziyaret amaçlı Ulu Camiye gelen ve Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararını sevinçle karşıladıklarını vurgulayan Ali Akın ise şunları söyledi: “Ayasofya kanayan bir yaramızdı. Daha önce müze döneminde iki defa gitmiştim. Orayı Fatih’in bize bir emaneti olarak görüyoruz. Bizim için fethin sembolüdür. Ondan dolayı Ayasofya’nın tekrardan ibadete açılması bizleri sevindirdi. İnşallah ileriki zamanlarda ziyaret etme imkânımız olursa orada ibadet de etmek isteriz. Çok şükür, Allah tekrardan oraya kavuşmayı bizlere nasip etti.”

Bülent Akman da, “Öncelikle Ayasofya için verilen bu kararı ümmet olarak sevinçle karşıladığımızı belirtmek istiyorum. İnşallah bunu Mescid-i Aksa için bir adım olarak görüyorum. İleride Mescid-i Aksa için de bu tür kararların alınacağını ümit ediyoruz. Tüm Müslümanlara hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler