Zarif: “Amerika’nın gelecek yönetimi İran’a verilen hasarla ilgili hesap vermeli”

Zarif: “Amerika’nın gelecek yönetimi İran’a verilen hasarla ilgili hesap vermeli”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’de kim kazanırsa kazansın, gelecek ABD yönetiminin bir önceki hükümetlerin yaptıklarından sorumlu olacağını ve İran milletine verilen hasarların hesabını vermesi gerektiğini söyledi.

Zarif, İran için gelecek ABD seçimlerinde kimin kazandığının önemli olmadığını, önemli olanın o ülkenin İran karşısındaki davranışının düzeltilmesi olduğunu söyledi.

ABD’nin İran aleyhindeki ekonomik terörizmine değinen Zarif, ‘’İran’a ilan ambargosu uygulamadığını iddia edenler, İran’ın bankacılık ambargolarından dolayı uluslararası bankacılık operasyonlarına ulaşmadığını bilmeliler ve bundan dolayı ilaç alma imkânı da bulunmamaktadır. ‘’ dedi.

Diplomasinin tüm dünya sorunlarının çözümünde en etkili araç olduğunu ifade eden Zarif, Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) değinerek, KOEP’in çoklu diplomasinin ciddi ve zorlu müzakerelerle elde edilen önemli getirisi olduğunu belirtti.

İran’ın KOEP çerçevesindeki tüm taahhütlerini yerine getirdiğini ifade eden Zarif, ‘’Biz KOEP’i gözlerimiz açık imzaladık bundan dolayı sorunların çözüm mekanizmasını doğru kullanıyoruz. Bu mekanizmayı kullanmak KOEP’innn aleyhine olmadığı gibi KOEP’in içeriğine uygundur. ‘’ dedi.

KOEP’in imzalanmasından 5 sene geçmesine rağmen İran’ın karşı tarafın ahde vefasızlıkları ve Avrupalıların tutumundan dolayı KOEP’in ekonomik faydalarından yararlanmamıştır. ‘’ dedi.

Avrupalıların taahhütlerini yerine getirmediklerini ifade eden Zarif, onların taahhütlerini yerine getirmeleri durumunda İran’ın da tüm taahhütlerine geri döneceğini söyledi.

Amerika’nın İran silah ambargolarını uzatma çabasına değinen Zarif, ‘’KOEP çerçevesinde 5. Yılda İran aleyhindeki silah ambargosu sona erecektir bu anlaşılan bir husustur ve kimde bunu değiştiremez. ‘’ dedi.

Amerika’nın çeşitli ülkelere sattığı silah ve teçhizatların dünyanın istikrarsızlığında ki rolüne değinen Zarif, ‘’ABD’nin her sene Arabistan’a sattığı silah miktarı İran’ın tüm savunma bütçesinin 3 mislidir. ‘’ dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler