Zarif: "İran dosyası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınırsa NPT'den çıkarız"

Zarif: "İran dosyası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınırsa NPT'den çıkarız"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşınması halinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) çıkacaklarını açıkladı.

Zarif, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletmeye başlamasına tepki göstererek, "Avrupalıların yaptığı açıklamaların hiçbir yasal dayanağı yoktur. Biz de Avrupalıların bu yasal dayanaktan yoksun hareketlerinden istifade ediyoruz. Avrupalılar başka bir adım atarsa İran'ın NPT'ten çıkması gündeme gelecektir. Nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla ilgili süreç bitti. Eğer Avrupalılar yasal dayanağı olmayan hareketlerine devam eder ve İran dosyasını BMGK'ye taşırsa NPT'den çıkarız." dedi.

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanları 14 Ocak'ta yayımladıkları ortak açıklamada, "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerimizi kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen İhtilaf Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı." demişlerdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.