Ceylanpınar'da BDP yürüyüşünde olaylar çıktı

Ceylanpınar'da BDP yürüyüşünde olaylar çıktı

BDP'nin Ceylanpınar'da günler öncesinden yapacağını duyurduğu valiliğin ise güvenlik gerekçesiyle izin vermediği "Rojava Yürüyüşü"nde olaylar çıktı.

ŞANLIURFA - BDP'nin Ceylanpınar'da günler öncesinden yapacağını duyurduğu "Rojava Yürüyüşü"nde olaylar çıktı, ilçe adeta gaz dumanı altında kaldı.

 

BDP'nin günler öncesinden Haseki iline bağlı Resulayn'daki çatışmaları protesto etmek amacıyla Ceylanpınar'dan Suriye sınırına doğru "RojavaYürüyüşü" isimli bir yürüyüş gerçekleştireceğini ilan ederek tüm Kürtleri bu yürüyüşe destek vermeye çağırdı. Bu çağrının hemen ardından Şanlıurfa Valiliği, Ceylanpınar'daki güvenlik sorunu nedeniyle yürüyüşün yapılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Valiliğin açıklamasına rağmen yapılan yürüyüşte olaylar çıktı.

 

Yürüyüşün yapılacağı Ceylanpınar'da polis tüm yollarda yoğun güvenlik önlemleri aldı. Halfeti'den yürüyüşe katılmak isteyen grup ilçe dışına çıkarılmazken Birecik, Suruç ve Urfa'dan gelen gruplar Viranşehir yolundaki Osmanbey kampüsü kavşağında durduruldu. Sıkı kontrolden geçirilen araçlar sonra ilçeye bırakıldı. Viranşehir'in çıkışındaki kontrol noktasında olaylar çıktı. Polis biber gazıyla müdahale etti.

 

Ceylanpınar'ın girişinde kontrol noktası kuran polis, gelen araçları tek tek aradı. Evrakları olan araçların kontrolden sonra ilçeye girişine izin verildi. Evraklarında eksiklik olan araç sürücüleri, araçlarının bağlanmasına tepki gösterince kısa süreli arbedeler yaşandı.

 

İlçeye giriş yapmak isteyen BDP milletvekillerinden İbrahim Binici, Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata ile polisler arasında yol kontrollerinin çok sıkı olduğu konusunda tartışma yaşandı.

 

Daha sonra kontrol noktasına İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu geldi. Likoğlu ile Milletvekili Aysel Tuğluk arasında uzun bir diyalog yaşandı. Tuğluk içişleri Bakanlığıyla görüştüklerini bakanlığın kendisine 'herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediklerini 'dile getirdi.

 

Emniyet müdürü Likoğlu ise İl Valisinin bu yürüyüşü yasakladığını elinde yasak belgesinin olduğunu, Ceylanpınar'da can güvenliğinin olmadığını bunun için de açık alan yürüyüşüne milletvekilleri hariç hiç kimseye izin vermeyeceklerini ifade etti.

 

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da saat 18.30'da toplantı alanına giriş yaptı. Burada Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş birer konuşma yaptı.
BDP'li grup sınıra yürümekten vazgeçip BDP ilçe binasına kadar yürüyeceklerini söyledi ancak milletvekilleri hariç hiç kimseye izin verilmeyeceği belirtildi.
Kendilerine izin verilmeyen grup yüzlerini bez maskelerle kapatıp polise taş atmaya başlayınca polis biber gazı ve tazyikli su ile gruba müdahale etti. Polisin müdahale ettiği grup ara sokaklara dağıldı. Polis ara sokaklara sığınan göstericileri kovaladı.

 

Çok sayıda gösterici gözaltına alınırken bazı polis taş ve molotoftan yaralandı. Yaralanan polisler ambulansla hastaneye kaldırıldı.

 

Göstericiler Viranşehir -Ceylanpınar yolunun bir kısmını trafiğe kapattı. Birçok aracın çatışmaların arasında kaldığı görüldü.

 

Ayrıca çatışmaların sürdüğü sırada muhabirlerimizin hedef gösterildi. Bunun üzerine, muhabirlerimizin yanına yaklaşan bir grup, muhabirlerimize el Kaideci olup olmadıklarını sorarak muhabirlerimizi yakmakla tehdit edip, 'buradan sağ çıkamazsınız' diye tehdit ettiler.

 

Çatışmalar gecenin geç saatlerine kadar devam etti. (Osman Gülebak, Mehmet Demir, Mazlum Gül - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.