Ceylanpınar'da belirsizlik ve korku hâkim

Ceylanpınar'da belirsizlik ve korku hâkim

Ceylanpınar Kaymakamı Musa Sarı Suriye Sınırındaki çatışmalardan dolayı ilçede vatandaşların tedirgin olduğunu ve farklı illere göç ettiğini söyledi.

ŞANLIURFA- Suriye'de yaşanan çatışmalardan en çok etkilenen Ceylanpınar ilçesinde halen belirsizlik ve korku hâkim.

İlçe Kaymakamı Musa Sarı Ceylanpınar'da yaşanan olaylarla ilgili İLKHA'nın sorularını yanıtladı. Sarı, sınırdaki iç çatışmalardan dolayı bugüne kadar ilçede 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini,37 kişinin de yaralandığının bilgisini verirken Ceylanpınar'dan diğer illere göç olaylarının arttığını söyledi.

Kimyasal bir saldırıya karşıda tedbirlerin alındığını ifade eden Sarı, bu kapsamda Sakarya'dan Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibinin geldiğini söyledi. Sarı, kimyasal silahın kullanılması durumunda, mücadele için ölçüm artım ve kontaminasyondan temizlenmesini sağlayacak ekibin şuan sınır birliğinin içerisinde hazır beklediğini ifade etti.

Ceylanpınar Kaymakamı Musa Sarı ile yaptığımız röportajın tamamı

İlçe sakinlerinin kimyasal silah korkusu var bu konuda bir tedbir alınmış mı?
Sarı: Diğer sınır Bölgelerimizde olduğu gibi bizde de kimyasal bir saldırıya karşı tedbirler alındı, Sakarya'dan KBRN ekibi geldi bununla mücadele için ölçüm artım ve kontaminasyondan temizlenmesini sağlayacak ekip sınırımıza yakın bölgede şuan sınır birliğimizin içerisinde duruyor. Acil bir durumda bulaşacak kişiler varsa hem ölçümü yapılacak hem de temizliğini yapacak onun dışında ilk ulaşacak yerlerden biriside Viranşehir Devlet Hastanesi uygulama için seçildi. Viranşehir devlet hastanesinin girişinde de acil durumlar için önlem alındı. Öylesi hastalar olursa ölçülüp temizlendikten sonra hastaneye alınacak.

Son zamanlarda Ceylanpınar'dan diğer illere göçün arttığı gözlemleniyor, bu konudaki görüşlerinizi değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Sarı:Rasulaynda zaman zaman çatışmalar şiddetleniyor bundan dolayı ilçemize zaman zaman mermiler şarapnel parçaları geliyor vatandaşlarda özellikle sınır bölgesinde oturanlar tedirgin ister istemez taşınıp gidenler oluyor misafirliğe giden oluyor. Başka mahallede ev kiralayıp gidenler oldu burada sınır bölgesinde kalanlara maddi durumu iyi olmayanlara kendi imkânlarımızla destek oluyoruz. İster istemez vatandaşlar huzursuz oluyor ben bunların kalıcı gitmeler olduğunu düşünmüyoruz

Sınırdaki çatışlarmadan dolayı bu güne kadar ilçede kaç kişi hayatını kaybetti yâda kaç kişi yaralandı?
Sarı: Sınırda yaşanan çatışmalardan dolayı şu ana kadar maalesef 4 ölü 37 yaralımız var, bunlardan bazıları ağır yaralı, temennimiz bir daha böylesi durumların yaşanmamasıdır.

İlçe halkının çok tedirgin olduğunu ve savaş korkusu yaşadığını gördük bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
Sarı: Kurum amiri olarak STK' lar'la esnaf ve halkımızla bir araya geliyoruz, bu ilelebet devam edecek bir savaş değil geçici bir şey olduğunu düşünüyoruz. Neticede bir şekilde barış sağlanacak aslında bizi doğrudan savaşın içine çekecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Tabi bunlar bizi aşıyor zaman neyi gösterir bilemiyoruz.
Sınıra çok yakın olduğumuz için zaman zaman bizi etkiliyor, köylerde kalan halkımız başına bir şey gelir, korkusuyla gelemiyor bir örneği de oldu. Köyden gelen bir vatandaşımız çarşıda olduğu sırada vurularak vefat etti. Bu olaydan sonra Kızıltepe yâda Viranşehir'e gidip ihtiyaçlarını karşılıyorlar tabi biraz sabırlı olmak lazım bu günler geçidir.
Onun dışında herkes biliyor ki, Ceylanpınar asayiş olaylarıyla da dahi anılan bir yer değil, hiçbir sıkıntısı olmayan bir ilçe dışarıdan gelip görev yapanların memnun kaldığı bir yer onun için sabırlı olursak her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum.
Bu olaylardan ister istemez esnafımız etkilendi hükümetinde bölge için düşündükleri var Milletvekilleri bölgedeki evsaf sıkıntılarını ilgili yerlere ilettiler. Uygun kredilerle yada borçların ertelenmesi şeklinde bir takım indirimlerle yada desteklenmesi yönünde bir takım çalışmalar var biz sabırlı olursak inşallah bu çatışmalar sonlanırsa her şey yoluna girer diye düşünüyorum.

Sınırdaki çatışmalardan ilçede kaç okul etkilendi? Bu okullarda 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılında eğitim verilecek mi yada riskli okullardan diğer okullara nakiller olacak mı?
Sarı: Bu çatışmalardan en çok etkilenen bir okulumuz var, o da Mevlana Ortaokulumuz Milli Eğitim Müdürü ve müfettişleri geldi. İncelemelerde bulunduk. Bölgeye en yakın İMKB Ortaokuluna nakledilecek okulumuz tam günlü bir öğretimken onu ikili öğretime dönüştüreceğiz sabah kendi öğrencileri öğleden sonrada Mevlana ortaokul öğrencileri eğitim görecek.
Bir de Ceylan İlköğretim Okulumuz var, sınıra biraz daha uzak, durumuna bakacağız eğer tehlike olduğunu görürsek aynı formülü onun içinde uygularız onun içinde bir planımız var tabi belli olmuyor bir bakıyorsun en uzak mahalleye de mermiler yâda şarapnel parçaları isabet ediyor. Tedbir olarak bu şekilde düşünüyoruz. Çatışmanın yoğun olduğu günlerde okullar tatil yoluna da gidilebilir her zaman için alacağımız tedbirler arasında.
Halk arasında öğretmenler istifa ettikleri diye söyleniyor öyle bir şey yok hiçbir öğretmenimiz istifa etmedi, geçtiğimiz yıllara baktığımızda olağan bir şey yok 150-160 dolayında rutin şeylerden dolayı tayin isteyen öğretmenlerimiz var bu da normal bir rakam zaten onların yerine gelecek 208 yeni kadro açıldı. Belki geçen seneden daha fazla öğretmenlerimiz olacak her sene aynı olan şeyler fiilen 700 üzeri öğretmenimiz eğitim verecek o konuda sıkıntımızın olacağını sanmıyorum inşallah kazasız belasız bu günleri atlatacağız.(Mehmet Aslan-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.