Defineciler bu köyde kazılmadık yer bırakmadı

Defineciler bu köyde kazılmadık yer bırakmadı

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde define peşine düşen defineciler, Kilisek köyünde önlerine gelen yeri kazarak adeta sağlam yer bırakmadı.

BİNGÖL - Karlıova ilçesine bağlı Kilisek köyünde defineciler köyün her tarafını kazarak altın arama peşinde. Muş'un Varto ilçesi ve Karlıova'ya bağlı köylerden Kargapazarı, Kilimsek, Sakaören, Bingöl Dağı ve Göynük köyleri adeta geceleri ablukaya alınarak kazı işlemleri yapılıyor.

 

Kilisek köyünde özellikle hafta sonları ekipler halinde çalışan defineciler, gece geç saatlerinde köye girerek işaret buldukları her yeri kazarak altın arıyorlar. Gece saatlerinde köye gelen ekipler, her seferinde dağ, bayır, mezar, eski ahırlar demeden her yeri kazıyorlar.

 

Köyün en yaşlılarından S.T , "Biz burada hayvancılık işiyle uğraşıyoruz, definecilerden çok rahatsız oluyoruz. Hayvanlarımızı otlatacak yer bulamıyoruz her yer çukur olmuş. Her akşam köye geliyorlar işi gücü bırakmış köyde define arıyorlar. Definecilere kanıp bir gün de hırsız gelirse köye hayvanlarımızı alıp götürür. Ben bu köyde doğdum, babamın anlattıklarına göre, burada yaşayan Ermeniler hepsi fakirmiş, altın diye bir şey yok. Yıllardır kepçelerle arıyorlar bir tane bile bulamadılar." dedi.

 

Köy sakinlerinde A.Y ise, "Definecilerden bıktık. Köylüyle ortaklaşa çalışıp her gece köyümüzü kazıyorlar, telefonlar çekmediği için tepeye çıkana kadar defineciler kazıyı bitirip kaçıyorlar. Oyutulmuş taşlardan bin bir mana çıkararak kilolarca altın var deyip her tarafı kazıyorlar ve bir gün bile bir şey bulamadılar, her geleni defineci zannediyoruz bir gün de hırsız gelir onlar yüzünden tedbir alamıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Bazen Solhan tarafından bazen de Karlıova tarafından gece saatlerinde gelen ve araç farlarını söndürerek çalışan defineciler arasında Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen kişiler olduğu belirtiliyor. Köye gelen defineciler arasında yabancı uyruklu kişilerin de olduğu ve gördükleri işaretlere göre kazı yaptırdıkları ifade ediliyor.

 

Telefonlar çekmediği için şikayet edemeyen köylüler, definecilerin geliş saatleri belli olmadığı için önceden tedbir alamadıklarını belirtti.

 

Kilisek köyü sakinleri yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istiyor. (Bülent Temiz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.