Doğubayazıt’ta tarihi mekânlar ilgi görüyor

Doğubayazıt’ta tarihi mekânlar ilgi görüyor

Türkiye'nin turizm adreslerinden biri olan Doğubayazıt, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Doğubayazıt'ta bulunan İshakpaşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi, Doğubayazıt Kalesi ve yeni açılan Ahmed-i Hani Müzesi ile Geleneksel Doğubayazıt Evi yoğun ilgi görüyor. Özellikle bölge halkının önem verdiği Ahmed-i Hani Türbesi ziyaretçi akınına uğrarken, türbenin yanında bulunan alanda vatandaşlar piknik yapıyor.

Çocukluğundan beri hemen hemen her hafta türbeye ve saraya geldiğini söyleyen Adem Okci, özellikle sünnet ve düğün öncesi ve sonrası bölge halkının türbeyi ziyaret etmesinin bir gelenek olduğunu belirtti. Okci, "Şehrimizde bulunan tarihi yerler özellikle bölge halkının ilgi odağı. Çocukluğumdan beri her hafta buraya gelmeye çalışırım. Burası hem dini hem de kültürel olarak yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Çevrede insanlar piknik yapıyor. Tarihi mekânların tadını çıkarıyor. Burası aynı zamanda yeni evlenenlerin ve sünnet çocuklarının düğün öncesi de ya da sonrasında uğrak noktası. Aynı zamanda yeni çocuğu olanlar askere gidenler mutlaka türbeye ve saraya geliyorlar. Bu Doğubayazıt için bir gelenek hâlini almış." diye konuştu.

Türbeye ve saraya gelerek kendilerini mutlu hissettiğini söyleyen Ramazan Zeren ise "Buraların tarihi binler yıl öncesine dayanıyor. Daha 70 sene öncesine kadar buralarda insanlar yaşıyordu. Halende tek tük buralarda yaşayan insanlar var. Geçmişe tanıklık etmiş olan buradaki dağ taş insanın haz almasını sağlıyor. İçi daralanlar buralara gelip streslerini gideriyor. Ayrıca Ahmed-i Hani, Bediüzzaman Hazretleri ve birçok İslam âliminin buralarda yaşamış olması buraya gelenleri manen de olumlu etkiliyor." dedi.

İshak Paşa Sarayı: Saraydan öte bir külliyedir. İstanbul Topkapı Sarayı'ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür. Doğubeyazıt ilçesinin 5 kilometre doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısıdır.

Ahmed-i Hani Türbesi: 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen Ahmed-i Hani ye ait bir türbedir. Türbenin yanında sonradan birde cami yapılmıştır. Türbe Doğubayazıt’a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbedir.

Doğubayazıt Kalesi: Doğubayazıt'ın 5 kilometre doğusunda, Eski Beyazıt'ın kuzeydoğusundaki Belleburç denilen yerde bulunmaktadır. Bugün için harap bir vaziyet arz etmektedir. Yapanı ve yaptıranı bilinmeyen kalede, Urartu mezarları ve antik çağlara ait kalıntılar bulunmaktadır. Kale plan olarak üç bölümden meydana gelmiştir.

Orta bölümde tapınak ve mağaralar mevcuttur. Kalenin etrafını çeviren surlar tamamen kaybolmuştur. Kalenin Urartular tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

İLKHA 
































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.