Göçerler dönüş yolunda

Göçerler dönüş yolunda

İlkbahar aylarında hayvanlarını yaylalara çıkaran göçerler, havaların soğumasıyla birlikte dönüş yoluna başladılar.

İlkbahar mevsiminde hayvanlarıyla birlikte bölgedeki yaylalara gelen göçerlerin, dönüş macerası başladı.

Erzurum'un Çat yaylasından dönen göçerlerin, Bingöl'ün Karlıova ilçesinden geçtikleri gözlendi. Günlük ihtiyaçlarını eşek ve at sırtında sürüleriyle birlikte götüren çobanlar, ilçe merkezinde gıda malzemelerini aldıktan sonra tekrar yola koyuldular.

Karlıova ilçesine bağlı yaylalarda kalan göçerler ise çıktıkları dönüş yolunda Elazığ’ın Karakoçan ilçesine yetiştikleri öğrenilirken, bazı hayvan sahipleri ise yolda çoban eksikliğinden dolayı hayvanlarını kamyonlara yükleyerek götürdükleri görüldü.

Diyarbakır’ın sıcaklığından dolayı hayvanlarından verim alamadıkları için Erzurum yaylalarını kiraladığını söyleyen Mehmet Ali Şimşek, "İlkbahar aylarında Erzurum Çat yaylasına gidiyoruz. Yaklaşık 6 ay burada hayvanlarımızı otlatıp peynir, süt verimi aldıktan sonra, havaların soğumasıyla iki ay sürecek olan dönüş yoluna giriyoruz. Bugün Karlıova’ya yetiştik, burada biraz dinlenip tekrar hayvanlarımızı otlatarak yaya yola devam ediyoruz. Erzurum’da kışın kalamıyoruz bu yüzden sıcak bölgelere yani Diyarbakır’a gidiyoruz. Genellikle her yıl 9 ile 10'uncu aylarda yola çıkıyoruz ve yolculuğumuz iki ay sürüyor." dedi.

İLKHA


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.