HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı’ndan anız yakmalara tepki

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı’ndan anız yakmalara tepki

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, tarımsal arazilerde artış gösteren anız yakmaların tarımı ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu duruma ivedilikle müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Batman ve civar ilçelerde son zamanlarda artarak devam eden anız yakma olaylarına tepki gösterildi.

Tarımsal arazilerde artış gösteren anız yakmaların uzun vadede tarıma çok büyük zarar vereceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, anız yakma sonucu oluşan ortamın halk sağlığını da çok ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Özellikle Batman ve çevre ilçelerde şehir hayatını olumsuz etkileyen ve karayolu güzergâhlarında kazaların yaşanmasına yol açan anız yangınlarına müdahale edilmesi gerektiği belirten açıklamada, anız yakmakla aynı zamanda toprakta yaşayan canlıların da hayatına kastedildiği hatırlatıldı.

“Bu durum kaygı vericidir”

Anız yangınlarının sadece tarla ve kırsalı değil şehir yaşantısı ve halkın nefes almasını zorlaştırdığına değinilen açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Batman-Bismil Karayolu’nda anız yakılması sonucu sis ve dumandan yolun görünmemesi nedeniyle sürücülerin zor anlar yaşaması yetmezmiş gibi, Batman Havalimanı çevresindeki tarlaların yakılması sonucu anız yangını tehlikesi oluşmuş, şehrin tamamında halk  nefes alamayacak duruma  gelmiştir. Bu durum kaygı vericidir.” denildi.

“Anız yakmak cinayettir”

Anız yakma olayının Batman ve bölgenin önemli bir sorunu haline geldiğine vurgu yapılan açıklamada, “Anız yakmak bölgemiz için, insanımız için ciddi bir sorun haline gelmiş, bu durum tarla ve toprağa zarar verdiği gibi arazide yaşayan binlerce sürüngen ve hayvanatın ölümüne ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu durum insanlarımızın hayat haklarını ve sağlıklarını da olumsuz etkilemektedir. Bu durum bir cinayettir ve bu cinayetin en kısa zamanda, ivedilikle önüne geçilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

“Herkes üzerine düşeni yapmalıdır”

Cezaların caydırıcı hale gelmesi ve uygulanması gerektiğinin vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

“Sürekli olarak yerel ve ulusal basında anız yakma ve sonrasında yaşanan tehlikelere dikkat çekilen haberler ve açıklamalar yapılmasına rağmen bir türlü bunun önünün alınamaması dikkat çekicidir. Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından defalarca konuyla ilgili açıklama yapılarak, anız yakmanın yasak olduğu ve yakanlara para cezası ve idari cezalar verileceği ifade edildi. Ancak bu uyarı kâğıt üzerinde kaldı. Caydırıcı bir ceza ve uygulama görülmedikçe anız yangınları ve tehlikesi bitmeyecektir. Cuma hutbelerinde ve okullarda anız yakmanın zararları ve oluşabilecek tehlikelere dair gerekli eğitim verilmeli, gerekirse köylere gidilerek, çiftçilerle toplantılar yapılmalı ve çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. Bunun engellenmesi içinde her kes üzerine düşeni yapmalıdır.” (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.