​İslam'ın ilme verdiği ehemmiyeti başka hiçbir öğreti vermemiştir

​İslam'ın ilme verdiği ehemmiyeti başka hiçbir öğreti vermemiştir

​Kütüphaneler Haftası münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, hiçbir dinde okumaya bu kadar önem verilmediği belirtti.

Kütüphaneler Haftasıyla münasebetiyle ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, İslam'ın okumaya verdiği değere vurgu yaptı.

İslam'ın ilk emrinin 'oku' olduğunu aktaran Taşçı, ayet ve hadislerle okumanın, ilim sahibi olmanın önemine dikkat çekti.

Taşçı, "İslam dini tüm dinler içerisinde okumaya ve ilme en büyük ehemmiyeti veren dindir. Dinimiz dini Mübin-i İslam yeryüzüne indiği vakit 'oku' diyerek inen bir dindir. Yani yeryüzüne ve insanlığa ilk mesajı 'oku' olan bir dindir. İslam'dan başka ilk öğretisi ve emri 'oku' olan bir başka dinde yoktur. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah birçok ayeti celile de, Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) birçok Hadis-i Şeriflerinde okumanın ve ilmin, İrfan'ın önem ve ehemmiyetine değinmiştir." şeklinde konuştu.

İslam'ın okumaya verdiği ehemmiyeti Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şeriflerle anlatan Taşçı, şunları aktardı:

"'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' Bir başka ayeti celile de 'Eğer bilmiyorsanız bilenlere sorun.' yine bir başka ayeti celile de Cenab-ı Allah'a en saygılı olanların Allah'tan en fazla korkanların, ilim sahibi, ilim adamları bilgi sahipleri bilginler olduğunu Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de bizlere bildirmektedir. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) Hadis-i Şeriflerinde 'ilim hikmet Müslümanın yitiğidir. Onu nerede bulursa alır. 'Bir başka Hadis-i Şerifinde 'ilim Çin'de bile olsa gidip onu alın.' buyurmak suretiyle dinimiz bize İlim ve irfanın önem ve ehemmiyetini vurgulamaktadır."

"Bütün Peygamberler ilim talep etmişlerdi"

Bütün Peygamberlerin ve sahabelerin dua ederken ilimlerinin artması için Allah'a dua ettiklerini belirten Taşçı, "Bütün Peygamberlerin ve birçok sahabenin dualarının başında gelenlerinden birisi de 'Allah'ım ilmimi ziyade et.' Yani hem ilme ehemmiyet, önem vermiştir hem de bununla beraber her daim dualarında Cenab-ı Allah'tan ilimlerini ve İrfanlarını ziyade etmesini dua etmişlerdir. Bütün Peygamberler ve sahabeyi kiram efendilerimiz ve insanlık tarihine baktığımız zaman da insanların hayatını kolaylaştıran yaşamını kolaylaştıran her türlü ilmi buluşları icatları gerçekleştirenlerin de ilim sahipleri olduğunu müşahede etmekteyiz." ifadelerini kulandı.

İslam'ın ilimden ayrılamayacağını belirten Taşçı son olarak, "Onun için biz Cenab-ı Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de buyurduğu gibi her türlü kitabı, her türlü bilgiyi okuruz ve onlardan en güzelini en hayırlısını da alırız. İslam ilimsiz olmaz, ilim olmadan İslam olmaz. Çünkü İslam'ın yeryüzüne inişi parolası 'İkra' oku diyerek gelen bir dindir. Onun için İslam'ın ilme ve İrfan'a verdiği önem ve ehemmiyeti başka hiçbir din ve öğreti vermemiştir." şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler