Kâhta’da ‘Bayram Taplaması’ telaşı başladı

Kâhta’da ‘Bayram Taplaması’ telaşı başladı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde her yıl Ramazan ayının son günlerinde yapılan ‘Bayram Taplaması’ telaşı başladı.

Kürtçe’de “Kilorê Aydîyê” olarak bilinen ‘Bayram Taplaması’ un, yağ, susam ve çörek otunun karışımı ile yapılıyor. Geçmiş yıllarda sadece evlerde hazırlanan toprak veya kiremit fırınlarda yapılan taplama, son zamanlarda pide fırınlarında, hatta bazı pastanelerde hazır olarak da satılmaya başlandı.

Ramazan Bayramı’nın habercisi durumunda olan ve bayrama has olan bu çörek, doğal ortamda aylarca bozulmadan kaldığından vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Ramazan bayramı sonrasında sıcak ve soğuk içeceklerle birlikte tüketiliyor. Ayrıca bayram ziyaretlerinde bulunanlara da vazgeçilmez ikram olarak sunuluyor.

Geçen yıllara oranla ‘Bayram Taplaması’na ilginin azaldığını ifade eden fırıncılar, “Son yıllarda özellikle pastanelerde hazır olarak satılan bayram taplaması eski canlılığını kaybetti. Birkaç sene öncesine kadar bayram yaklaştığında neredeyse hiç boş durmuyorduk.” dedi.

Taplama yapma işi yoğun emek gerektirdiği için birkaç aile bir araya gelerek yapıyor ve böylece sosyal yardımlaşmanın yanında kardeşlik duygusu, bayram havası içerisinde bir şenlik havası yaşatıyor. (Mehmet Eren-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.