Karlıovalı öğrencilerden Bilimsel ve Teknolojik icatler

Karlıovalı öğrencilerden Bilimsel ve Teknolojik icatler

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı ortaokulu öğrencileri TÜBİTAK ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen Bilim ve Teknoloji yarışmasında yeteneklerini sergiledi.

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı köyü ortaokulu öğrencileri TÜBİTAK’ın ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlediği Bilim ve Teknoloji yarışmasına katılarak yeteneklerini sergiledi.

Karlıova’ya bağlı Kargapazarı köyü ilköğretim öğrencilerinin yaptıkları bilim ve teknoloji sergileri büyük beğeni kazandı.

Kargapazarı İlköğretim okulunda düzenlenen Bilim ve Teknoloji yarışmasında projelerini sergileyen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin yaptıkları projeler arasında ısıtmalı sac, doğal antibiyotik, yünden elektrik üretme cihazı, şarj cihazı ve değişik projelerle yapılan tarım araçları dikkat çekti.

Sert kış ikliminden etkilenen Karlıova’da yaşadığı için ısıtmalı saç projesini yaptığını belirten Berfin Yıldırım, ilçede karın çok yağdığı ve çatılarda çok biriktiği için böyle bir projeyi düşündüğünü söyledi.

Berfin Yıldırım, “Projeyi yapmamın amacı; çatıda biriken karın tehlike oluşturup insanların üzerine düşmeden hemen eriyerek aşağı düşmesi içindir.” dedi.

Koyun yününden statik elektrik üreten bir cihaz icat eden Mahir Harmancı ise, bölgenin hayvancılık bölgesi olduğunu ve çoğu zaman yaylada telefon şarjı bataryasının bitmesiyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Mahir Harmacı, “Geliştirmiş olduğum bu cihazla koyunyününün hızlıca dönmesi sonucu statik elektrik oluşuyor ve telefon bataryalarını bu yün sürtünmesine değdirdiğimiz zaman bataryanın şarj almasını sağlıyor” dedi.

Proje sorumlularından Baran Öğüt ise yaptığı değerlendirmede ilçenin temel problemlerini dile getiren öğrencilerin aynı zaman da Karlıova’da da bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.

Öğüt, “Öğrencilerimiz kendilerince çözüm bulmaya çalışmış ve çok güzel projelere imza atmışlardır. Öğrencilerimize vereceğimiz destekle daha güzel projelerin olacağına inanıyorum. Çünkü ilk defa sergiledikleri projeler arasında özellikle ilçemizin ihtiyacı olan statik elektrik, tarım aracı, ısıtmalı sac var. Bütün öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

Sergi sonrası Karlıova Kaymakamı Levent Yetgin’i makamında ziyaret eden öğrenciler projeleri hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin icatlarını beğenen Kaymakam Yetgin, projelerin daha geniş kapsamlı olması için kendilerine destek vereceğini belirterek, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. (İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.