“Kuraklık riski kalmadı”

“Kuraklık riski kalmadı”

Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, son yağışlarla birlikte Batman için bir kuraklık riskinin kalmadığını söyledi.

Özellikle çiftçiler tarafından merak edilen kuraklık tehlikesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, son yağışlarla birlikte şu anda Batman için bir kuraklık riskinin kalmadığını belirtti.

Son yağışların ekinler için çok iyi olduğunu aktaran Kiyas, “İlimizde hububat ekilişlerimiz olarak arpa, buğday ve mercimek ekilişi yapılmaktadır. Yaklaşık bir buçuk milyon dekar tarım arazimizin 800 bini buğday, 200 bini arpa ve yaklaşık 100 bini de mercimek ekiliş alanlarımız mevcuttur. Bu ekiliş alanlarımızda bu yıl özellikle sonbaharda yağışın güzel olması nedeniyle çıkışlarımız çok iyi oldu. Kış mevsiminin ılıman geçmesinden sonra bu yıl erken bir sapa kalkma ve kardeşleme süreci geçirildi.” diye konuştu.

“Şimdilik bir kuraklık tehlikesi gözükmüyor”

Bir kuraklık tehlikesinin gözükmediğini vurgulayan Kiyas, “Yalnız Mart ayında özellikle yağışın olmaması nedeniyle bütün Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bir kuraklık tehlikesi baş göstermeye başladı. Bu son yıllarda özellikle buğdayda Septoria Hastalığı da bu süreçle beraber kendini gösterdi. Hatta sünelerimiz bu sene kışlaktan erken döndü. Bütün bunlar bir araya gelince mart ayında tahıl için bir tehlike çanları çaldı ama çok şükür son yağan yağışlarla beraber şu anda bizi açımızdan şimdilik bir kuraklık tehlikesi gözükmüyor.” dedi.

​“Erken hasat bekliyoruz”

Bu yıl arpa ve buğday hasadının erken yapılacağını dile getiren Kiyas, konuşmasının sonunda şunları söyledi:

“En azından bundan sonra bir kuraklık riski görmüyoruz. Nisan ayının sonlarına doğru geldik. Yağışlarla bu yıl buğdaylar epey bir gelişme sağladı. Geçen yıla göre 15 gün aşağı yukarı bir erken hasat bekliyoruz. Bundan sonra küçük bir yağış özellikle kuru alanda ekilişi yapılan buğday, arpa ve mercimek de şu anda bir kuraklık riski bulunmuyor.” (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.