Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kendi elektriğini üretiyor

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kendi elektriğini üretiyor

​Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çatısına kurulan paneller sayesinde okulun elektrik ihtiyacının yarısı karşılanıyor.

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde üretilen elektrik ile okulun elektrik ihtiyacının yüzde 50’si karşılanıyor.

"Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı" kapsamında hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sunulan proje sayesinde 2014 yılında okulun çatısına kurulan 60 kilovatlık güneş panelleri sayesinde daha önce yaklaşık 10 bin TL gelen elektrik faturası 5 bin TL’ye kadar düştü ve okul 4 yılda 240 bin TL tasarruf etti.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Ekrem Erliğ, projenin çok faydalı olduğunu belirterek sözlerine şöyle başladı:

“2013 Yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yenilenebilir Enerji Hibe Programı çıktığında bu proje ile müracaat ettik. 2013 yılında projemiz kabul oldu. 2014 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili hem rüzgar gülü hem de güneş panellerini okullarımıza kurduk. Aynı zamanda da öğrencilerin eğitimi için okul içerisinde bir laboratuvar kurduk. Amacımız bölgede bir farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda da öğrencilerimize bir eğitim vermektir.”

Güneş panellerini 2014 yılında kurduklarını aktaran Erliğ, “4 yıl boyunca yaklaşık olarak ayda 5 bin TL’lik bir geliri var. Biz daha önce ayda 10 bin TL elektrik faturası öderken bunu kurduktan sonra faturamız 5 bin TL’ye düştü. Bu 4 yıl boyunca da yaklaşık olarak 240 bin TL’lik bir getirisi olmuştur.” dedi.

Panelleri kurduktan sonra Türkiye'nin her yerinden bilgi almak için okulu aradıklarını sözlerine ekleyen Erliğ, “Bizi arayanlar kendileri de yapmak istediklerini söylediler. Tabi bütçe sorunu var. Nereye müracaat edeceklerini bizlere soruyorlar. Biz de onlara gerekli rehberliği, gerekli dokümanları söylüyoruz. Tabii kalkınma ajansları, tarım kalkınma destek programları ve uluslararası erasmus projeleri kapsamında başvurarak bu destekleri alabilirler.” diye belirtti.

Güneş panellerinin yüzde 100 yerli üretiminin olmadığını söyleyen Erliğ, son olarak şöyle konuştu: “Genelde Alman menşeili ürünlerdir. Son yıllarda Türk-Alman ortaklığıyla fabrikalar kurulmuş. Türkiye de yerli üretime yavaş yavaş geçmektedir.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.