Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi Şeyh Said’i yâd etti

Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi Şeyh Said’i yâd etti

Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi, Şeyh Said ve 46 arkadaşının idam edilişlerinin 90. Yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayımladı.

Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi yayımladığı bir basın açıklamasıyla, Diyarbakır’da idam edilişlerinin 90. yıldönümü nedeniyle Şeyh Said ve 46 dava arkadaşını andı.

29 Haziran 1925 tarihinde 46 dava arkadaşıyla birlikte Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda asılarak şehit edilen Şeyh Said’i hatırlamak ve onun kıyamını anlamak gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, İstiklal Mahkemeleri’ne ait arşivlerin açılması ve şehit edilenlerin mezar yerlerinin ortaya çıkarılması istendi.

“Şeyh Said’i hatırlamak ve onun kıyamını anlamak gerekir”

Yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarih boyunca İslam ümmetinin bünyesinden nice âlim, mücahit ve liderler çıkmıştır. Bu verimli toprakların çıkardığı ümmetin hayırlı evlatlarından birisi de alim ve mücahit olan Şeyh Said Hazretleridir. Kaldırılan hilafetin ardından, bu menfur karara yapılmış en güçlü itirazı ortaya koyan ve bu sebeple 29 Haziran 1925 tarihinde 46 dava arkadaşıyla birlikte asılarak şehit edilen Şeyh Said’i hatırlamak ve onun kıyamını anlamak gerekir.”

Kimileri kendi çıkarları uğruna Şeyh Said ile ilgili hakikatler gizlenmiştir

Şeyh Said’in ve davasının halka yanlış tanıtıldığının vurgulandığı açıklamada, “Tarihe mal olmuş birçok şahsiyet gibi Şeyh Said’de halka yanlış anlatılmıştır. Onu anlatanlar hep kendi dünya görüşlerine ve çıkarlarına uygun bir Şeyh Said portresi çizmek adına, hakikatleri gizlemiş ve çarpıtmışlardır.” ifadelerine yer verildi.

“Uşaklık edenler Batıyı kıble edinen ittihatçı kadrolardır”

Devletin oluşturmuş olduğu algıyla beraber Şeyh Said’e iftiralar atıldığının belirtildiği açıklamada, “Oturdukları yerden Şeyh Said’i değerlendirenler, onu bir vatan haini, bir din istismarcısı ve bir Kürtçü olarak nitelemişlerdir. Bu durum, halka devletin işledikleri kıyımları ve zulümleri haklı göstermeye çalışmasından başka bir şey değildir. Eğer bir İngiliz uşaklığı meselesi varsa bu birileri için zikredilecekse o da bu iftirayı atanlar için olmalıdır. Uşaklık edenler Batıyı kıble edinen ittihatçı kadrolardır. Asıl İngiliz sevdalıları; kendi halkının örf ve adetlerine, dini inancına ve düşüncesine savaş açan kadrolardır.” denildi.

“Yapılan katliam ve zulümler için halktan özür dilenmelidir”

Şeyh Said’in mezar yerinin ortaya çıkarılmasının talep edildiği açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “İstiklal Mahkemeleri’ne ait arşivlerin açılması, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ortaya çıkarılması, yapılan katliam ve zulümler için halktan özür dilenmesi taleplerimizi yineliyoruz. Ve son olarak, Şeyh Said ve dava arkadaşlarına bu zulmü reva görenleri kınıyor ve lanetliyoruz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.