Önümüzdeki bir yıl içerisinde Sur’da inşaatlaşmayı bitireceğiz

Önümüzdeki bir yıl içerisinde Sur’da inşaatlaşmayı bitireceğiz

Diyarbakır’daki temaslarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önümüzdeki bir yıl içerisinde Sur’da inşaatlaşmayı bitireceklerini ve hak sahiplerine haklarını teslim edeceklerini söyledi.

Bazı temaslarda bulunmak için Diyarbakır’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kent Orman Parkı’nı ile çatışmaların yaşandığı merkez Sur ilçesi, Ali Paşa Mahallesi ve Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu yıkım alanlarını ziyaret ederek, Sur’un, ticaretin kalbi ve insanların yaşam merkezi haline geleceğine işaret etti.

Sur’da yapılan çalışmaları hazmedemeyen grupların olduğuna dikkat çeken Özhaseki, Sur’da vatandaşın evi yapıldıkça mağduriyetleri giderildikçe, bu grupların canlarının sıkıldığını söyledi.

Bundan birkaç yıl önce Sur içerisinde hiç istenmeyen bir takım olayların yaşandığını hatırlatan Özhaseki, “Sur’un üçte birine tesadüf eden yerlerde çatışmalar daha yoğun yaşandı. O günlerde gelip bu tespitleri yaptıktan sonra neler yapabileceğimiz hususunu bir eylem planı dâhilinde açıklamıştık. İki yıldır bu eylem planını devam ettiriyoruz. İlk günlerde geldiğimizde Başbakanımıza burada izah ettiğimiz tek şey, birincisi burada ne kadar mağduriyet varsa bu mağduriyetlerin hepsi giderilecek. Bundan yana kimsenin şüphesi olmasın. İkincisi koruma amaçlı bir imar planı var. Sur rastgele bir yer değil, açılan alanlarda temizlenen alanlarda bizim bildiğimiz klasik konutlar yapılarak, burası dışarıya imara açılacak bir bölge olmayacak. Koruma amaçlı imar planı bizim için anayasadır. Buna sonuna kadar uyacağımızı ilan etmiştik. Son olarak da buraya öyle bir fonksiyon yükleyeceğiz ki öyle bir çalışma yapacağız ki Sur bundan sonra yaşayacak. Ticaretin kalbi olacak insanların yaşam merkezi olacak ve burada turizm destinasyon merkezi olarak kayıtlara geçecek. Turizmden Diyarbakırlı, Diyarbakır esnafı, ticaret erbabı ve herkes dalga dalga bundan istifade edecek. Eylem planındaki temel ana hedeflerimiz bunlardır.” dedi.

“Bu yapılan çalışmaları hazmedemeyen grupların olduğunu da görmek bizi üzüyor”

Birkaç ay içerisinde Sur’da yapılacak olan geleneksel konutların ve ticari mekânların ihalesinin yapılacağını dile getiren Özhaseki, burada geride kötü bir hatıra ve kötü iz kalmayacağını, yepyeni bir merkez olacağını söyledi.

Bir yıl içerisinde yapım çalışmalarının biteceğine işaret eden Özhaseki,”Dışarıda birçok iş yapmakla birlikte bu alan içerisinde şu ana kadar bir yıl içerisinde neredeyse plancılarımız, mimarlarımız içerde çok büyük çalışmalar yaptılar. Ana hatların ne olacağı belli, ana mekânların burada nasıl kullanılacağı belli ve neler yapılacağı belli ihaleye hazır hale getirdik. Bir ay içerisinde ihalelerimizi yapmaya başlarız. Birkaç ay içerisinde bu bölgedeki yapılacak tüm geleneksel konutların, ticari mekânların ayrıca tescilli eserlerin hepsinin ihalesi yapılır. Bunu yaptıktan sonra da bir yıl içerisinde işe başlama tarihinden itibaren tamamını tamamlarız. İşimiz bitmiş olur. Bundan sonra burada vatandaşlarımıza evlerini veririz, ticaret erbabı gelir buradaki mekânlarda işlerini yapmaya başlarlar. Butik oteller çalışmaya başlar, restoranlar çalışmaya başlar, hediyelik eşya satanlar başlar yaşam devam etmeye başlar.İnşallah geride kötü bir hatıra kalmamış olur, iz kalmamış olur ve yepyeni bir merkez olmuş olur. Bu yapılan çalışmaları da doğrusu hazmedemeyen grupların olduğunu da görmek bizi üzüyor. Burada vatandaşın evi yapıldıkça mağduriyeti giderildikçe canları sıkılıyor. İnşallah burada da önümüzdeki bir yıl içerisinde inşaatlaşmayı hep birlikte görürüz bitiririz. Hak sahibi herkese de haklarını teslim ederiz düşündüklerimizi gerçekleştirmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA





















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler