'Peşmerge Güçleri Kerkük'ten Çekilmeyecek'

'Peşmerge Güçleri Kerkük'ten Çekilmeyecek'

Güney Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Peşmerge güçlerinin, kontrol altına aldığı Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden çekilmeyeceğini ifade ederek, "Peşmerge, sadece Barzani'nin emriyle sorunlu bölgelerden çıkabilir" dedi.

Dizayi, Bedir Tugayları Başkanı Hadi El-Amiri'nin, "Peşmergenin Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde kalmasına izin vermeyeceğiz" şeklindeki sözlerine cevap verdi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dizayi, "Peşmerge, tartışmalı bölgeler olarak adlandırılan yerlerden çekilmeyecektir. Peşmerge şu an o bölgeleri koruma görevini yürütüyor. Irak ordusu, koruyamadığı için Peşmerge bu bölgelere girdi" diye konuştu. 

Silahlı güçlerin, Güney Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'nin emriyle hareket eden Peşmerge Bakanlığının bünyesinde olduğunu aktaran Dizayi, "Peşmerge güçlerinin her hareketi Barzani'nin emriyle olur. Peşmerge, sadece Barzani'nin emriyle sorunlu bölgelerden çıkabilir" ifadesini kullandı. 

Sefin Dizayi, Kürt bölgesine yönelik askeri yardımlara ilişkin ise birkaç ülkenin, silah göndereceğini açık bir şekilde duyurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mesela Almanya silah göndereceğini açıkladı. Bu devlet, ikinci dünya savaşından sonra ilk defa dışarıya silah veriyor. Bu adım, Kürdistan bölgesi için şüphesiz ki çok önemlidir. Yardım eden tüm devletlere teşekkür ediyoruz."

Peşmergeye silah yardımı için Irak hükümetine çağrıda bulunan Dizayi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak Anayasası'na göre Bağdat'ın, Peşmerge güçlerine askeri yardımda bulunması gerekiyor. Ancak şimdiye kadar anayasanın ilgili maddesine uymadılar. Bu nedenle meydana gelecek bütün sonuçların baş sorumlusu Irak hükümetidir."

Peşmerge güçleri, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 12 Haziran'da Kerkük iliyle Hanekin, Celavle, Tuzhurmatu ve Sincar ilçeleriyle diğer bazı bölgeleri kontrolüne almıştı. Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre 2007 yılına kadar bu bölgelerde referandum yapılması gerekiyordu. Bu şekilde söz konusu bölgeler, Erbil'e veya Bağdat yönetimine bağlanacaktı. Ancak çeşitli siyasi gerekçeler öne sürülerek referandum yapılmadı. Kürtler, askeri yolla aldıkları bu topraklarda, referanduma gitmek için de yasal hazırlıklarını sürdürüyor.

Almanya’nın yardımları yola çıkıyor

Bu arada, Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Uwe Roth, Güney Kürdistan için hazırlanan silah ve mühimmat içermeyen askeri malzemelerin yarın uçakla gönderileceğini bildirdi.

Sözcü Roth, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Almanya’nın IŞİD'e karşı yapacağı askeri yardımlara ilişkin bilgi verdi.

Hükümetin kararı doğrultusunda IKBY’ye gönderilecek olan askeri teçhizat ve malzemelerin sevkiyata hazır olduğunu belirten Roth, “Yarın Irak’a bir uçuş gerçekleştirmeyi planlanıyoruz. Bu uçakla silahlar değil, askeri teçhizatların ilk bölümü gönderilecek” dedi.

Gönderilmesi kararlaştırılan silah ve mühimmatın daha ileri bir tarihte sevk edileceğini kaydeden Roth, “Almanya’nın göndereceği silah ve teçhizatlara ilişkin hangi eğitimlerin Almanya’da verileceğini de belirlemiş bulunuyoruz. Bunlar arasında MILAN tanksavarları, DINGO zırhlı araç ve tanker eğitimleri için hazırlık yapılıyor” şeklinde konuştu.

Önce Bağdat, sonra Irak

Sözcü Roth, askeri malzemelerin gönderilmesi ve gelecek günlerde yapılacak silah sevkiyatı konusunda Irak merkezi yönetimi ve Güney Kürdistan ile yakın istişare içinde olduklarını, yardımların ABD’nin liderliğinde oluşturulan birim tarafından koordine edildiğini, silahların son olarak kime verileceğinin de kontrol edileceğini kaydetti.

Roth, “Esas itibariyla tüm uçuşlar Bağdat üzerinden gerçekleştirilecek orada kısa süreliğine iniş yapacaklar akabinde Erbil’e uçacaklar. Orada malzemeler Peşmerge'ye teslim edilecek. Yarınki uçuşa ilişkin planlamalar sürüyor henüz tamamlanmadı” şeklinde konuştu.

Almanya hükümeti hafta sonunda yaptığı toplantıda IŞİD'e karşı Güney Kürdistan'a silah ve mühimmat yardımında bulunmayı kararlaştırmıştı. Savunma Bakanlığı ilk aşamada 4 bin kişilik Peşmerge gücünün ihtiyaçlarını karşılayacak silah ve mühimmat göndereceklerini açıkladı.

Bu kapsamda, 4 bin G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 MILAN tanksavar sistemi ve 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri araç gönderileceği öğrenildi.

Hükümet önceki hafta aldığı kararla da Güney Kürdistan'a 4 bin askeri kask, 4 bin koruyucu yelek, 680 gece görüş gözlüğü, 700 telsiz,20 metal detektör, 30 mayın arama detektörü ve 40 bomba imha araç-gereci gönderme kararı almış, bu malzemeler ülkenin kuzeyindeki Müritz askeri üssünde sevkiyata hazır hale getirilmişti.

Savunma Bakanlığı kaynakları, silah içermeyen askeri malzemelerin perşembe günü Antonov tipi büyük bir kargo uçağı ile Almanya’dan yola çıkarılacağın, uçağın ilk olarak  Bağdat’a iniş yapacağını ve buradan Erbil’e hareket edeceğini kaydettiler. (Hürseda Haber)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.