PKK'nin Susa'yla aynı gün yaptığı Tepeköy katliamında biri kız çocuğu 4 muvahhid şehit oldu

PKK'nin Susa'yla aynı gün yaptığı Tepeköy katliamında biri kız çocuğu 4 muvahhid şehit oldu

Kurulduğu günden bu yana bölgede İslami camialara hayat hakkı tanımayan PKK, 26 Haziran 1992 yılında Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Tepeköy köyünde de biri kız çocuğu biri kadın olmak üzere 4 kişiyi katletti, 6 kişiyi de yaraladı.

26 Haziran 1992 yılında, Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesine bağlı Tepeköy (Xirabêrapin) köyünde yola mayın döşeyen PKK, 4 mazlumu katletti. Aradan geçen 31 yıla rağmen PKK'nin vahşeti unutulmazken şehidler rahmet ve minnetle yâd ediliyor.

Tepeköy'de yaşayan mazlum Kürtler, İslami değerlerinden taviz vermediği için yıllarca PKK’nin zulmüne uğramış, yollarına mayınlar döşenerek, minibüsleri taranarak çok sayıda şehit ve gazi vermiş.

Köy halkı, 1990-1995 yılları arasında PKK'nin baskısına, ambargosuna ve kalleşçe cinayetlerine tanıklık etti.

PKK, kimi zaman mazlum halkı çocuk, kadın ve yaşlı demeden köy meydanlarında topluca katletti, kimi zaman da camileri basarak vahşi saldırılar gerçekleştirdi.

PKK'nin halka yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda hedef gözetmemesi, çocuk ve kadınları da bu saldırılarda katletmesi, binlerce aileye hafızalardan silinmeyen acılar yaşattı.

PKK'nin katliamlarla dolu tarihinden birisi de Tepeköy'de gerçekleştirdiği mayınlı saldırıdır.

26 Haziran Cuma günü tarlalarında biçtikleri buğdaylarını traktöre yükleyip eve dönerken PKK'nin yola döşediği mayına basması sonucu Abdülkerim Özel (34), İbrahim Kartal (28), Hediye Baştuğ (35) ve Menice Kartal (16) şehid olurken, Abdulvahhap Kartal (54), Adila Kartal (57), Sadiye Özel (47), Ali Özel (51), Ayten Özel (51), Taybet Baştuğ da (51) yaralandı.

Tepeköy şehitlerinden İbrahim Kartal'ı anlatan dava arkadaşları onun, ahlakı güzel, etrafı tarafından sevilen birisi olduğunu hatırlatıyor.

İslam davasını idrak ettikten sonra camiye bağlanan Şehit İbrahim'in elinden Kur’an’ı Kerim düşmez olmuştu. Çocuklar ile çocuk, büyükler ile büyük gibiydi. Halkı İslam'a davet etmeye başladığında PKK'nin buna tahammül edememişti. PKK'liler, 'Niye bizimle hareket etmiyorsunuz?' diye tehditlerde bulunuyorlardı. Şehit İbrahim de tehditlere aldırmadan davasını sürdürmeye devam ediyordu. Önce köydeki evleri tarandı, roketatarla saldırıda bulundular. En son köyün girişine 26 Haziran Cuma günü mayın döşediler… Abdülkerim Özel Hediye Baştuğ ve Menice Kartal da PKK'ye boyun eğmemiş, İbrahim Kartal'la birlikte şehid olmuştu.

Köy halkı, sırf PKK gibi düşünmediği için büyük cürümler işliyordu. PKK çevre köylüleri tehdit ederek köy halkına ambargo uyguluyordu.

Saldırı sırasında 19 yaşında olan ve saldırıdan yaralı kurtulan ancak yüzde 90 felçli kalan Sadiye Özel, geçtiğimiz yıl İLKHA'ya yaptığı açıklamada aradan geçen onca yıla rağmen yaşadıkları acıyı unutmadıklarını belirtmişti. Buna rağmen İslami davayı benimsedikleri için hiç pişman olmadıklarını söyleyen Özel, "Biz onların yolunda olmadık, onlarla beraber olmadık o batıl yolu İslam davasına tercih etmedik. Yıllarca çevre köyler de PKK’nin zoruyla bize ambargo uyguladılar. Köyümüzün yolunu kapattılar. Bizleri sürekli tehdit ettiler. Bunların yaptığı zalimliği hiç kimse kendi kavmine yapmamıştır. Allah Teâlâ onlara fırsat vermedi. İnşallah bir daha fırsatta vermez. Biz yolumuzdan dönmedik dönmediğimiz içinde Allah'a binlerce şükürler olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Mele İsa Özmen de PKK'nin köye yaptığı saldırılarında birini şöyle anlatıyordu:

"Bir akşam, evlerimizi taradılar. Roketatarlarla saldırdılar. O akşam sabaha kadar 14 roketle evime, amcamın evine, babamın evine ve köylülerin evlerine saldırdılar. Hamdolsun bir şey olmadı. Duyduğumuza göre amaçları bu saldırıdan sonra köyü çocuklarla, yaşlılarla beraber tamamen yok etmekti. Biz Allah'a teslim olduk. Allah bizi onların bu şerrinden korudu."

PKK, aynı günün gecesinde de Diyarbakır'a bağlı Silvan’ın Susa köyünde camide ibadet edenleri cami önüne toplayıp 10 muvahhidi katletmişti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.