Solhan'da Hayvan Ölümlerinin Nedeni Bulundu

Solhan'da Hayvan Ölümlerinin Nedeni Bulundu

Bingöl Solhan ilçesinde gerçekleşen hayvan ölümleri ile ilgili valilikten yapılan açıklamada, hayvan ölümlerinin bulaşık suyu ve suya atılan hayvan leşlerinden kaynaklandığı ifade edildi.

BİNGÖL-Bingöl Valiliği, yerel basında çıkan 'Solhan'da ani hayvan ölümleri' adlı haberi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

 

Murat Köyü Alak Mezrası'nda araştırma yapıldığını belirten Bingöl Valiliği açıklamada: "Mezrada bulunan gölet halindeki su kaynağında bir iki hafta önceden mezradaki çocuklar tarafından atılmış kedi, kaplumbağa ölülerinin bulunduğu hayvan ölümlerine de bunun neden olduğu ifade edilen açıklamanın devamında meradaki leşlerden kaynaklanan Colostridium Botulinum dediğimiz hayvandan hayvana bulaşan virüs ile gölete karışan deterjanlı bulaşık sularından dolayı hastalığa yakalandıkları ifade edildi.

 

Yazılı basın açıklamasının devamında :''Hastalığa sebep olan su kaynağının kapatılması, mezrada bulunan tüm hayvanlara Clostridium Botulinum Tip C ve D'ye karşı hazırlanmış bivalan toksoid aşılar kullanılması reçete edilmiştir. Ancak hayvan sahiplerinin gerekli ikazları dikkate almamaları ve reçete edilen aşıyı kullanmamaları nedeniyle, 04.09.2012 tarihinde Solhan Belediye Mezbahasına getirilen iki adet büyükbaş hayvanda yapılan otopsi sonucunda yine aynı hastalığa ait bulgulara rastlanmıştır. Yerel basında iddia edildiği gibi 20-25 büyükbaş hayvanın ölmediği toplamda 4 adet büyükbaş hayvanın öldüğü yetkililerce tespit edilmiştir. Su kaynağının kullanıma kapatılmasıyla birlikte hastalığın şuanda önüne geçilmiştir" denildi. (Nihat Kanat-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.