Yezidiler 'Geri Dönüş' kararını aldı

Yezidiler 'Geri Dönüş' kararını aldı

Şırnak'ın İdil İlçesi'nin Mağara köyünü yıllar önce çeşitli nedenlerden dolayı terk ederek Avrupa ülkelerine göç eden 30 Yezidi aile, köylerine tekrar geri dönme kararı aldı.

ŞIRNAK-Çeşitli nedenlerden ötürü bölgede 1985 yılında başlayan göç dalgasıyla birlikte köylerini terk etmek zorunda kalan Yezidiler, 28 yıl aradan sonra tekrar geri dönme kararı aldı.

 

Midyat'a 25 kilometre mesafede bulunan Şırnak'ın İdil İlçesi'ne bağlı Yezidilerin yaşadığı Mağara (Kivah) köyünde, yaşanan göç sebebiyle tamamıyla boşalan evler ve mabetler, bakımsızlıktan dolayı harabeye dönmüş durumda.

 

Mağara köyünden Almanya'nın Bremen şehrine 1985 yılında göç ettiğini söyleyen 58 yaşındaki Nurettin Genç, köyde göç başlamadan önce 92 hanenin bulunduğunu şuan bu sayının 450 haneye ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

 

"Başlayan çözüm süreci bizlere umut verdi ve bizde bu sebeple köyümüze geri dönme kararı aldık. Göç ettiğim tarihten bu yana ilk kez köyüme geliyorum. Aradan tam 28 yıl geçti. Gerçekten çok heyecanlıyım. Toprağı gördüğümde öpmek istedim. Tabiî ki köye dönüş insanı heyecanlandırıyor."

 

"Köye dönmek için komisyon kurduklarını anlatan Osman Akbulut da, "Şuan geri dönmek isteyen 10 kişilik heyet ile birlikte Mağara köyündeyiz. Komisyonda görev alan arkadaşlarla köyde ilk incelemelerimizi yapıyoruz. Zarar ve ziyan tespitinde bulunuyoruz. Daha sonra evlerimizi, mabetlerimizi tekrardan onaracağız. Birçok eksiklikleri var, bunu gördük. Ayrıca köyümüzün alt yapı, elektrik hattı ve su şebekesine de ihtiyacı var. Valilik ve Kaymakamlığa bu sorunlarımızı anlattık. Onların da köyümüzde ki bu eksikleri tamamlamalarını bekliyoruz. Köyümüze kesin dönüş kararımız var. Bu kesin dönüş yavaş yavaş olur. Birden olmaz, çünkü köyümüzde şuan ne su var, ne de elektrik hattı var. Evlerimiz harabeye dönmüş durumda. Geri dönüş kararımızı biz civar köylerimizde yaşayan insanlara da duyurduk. Onlarında bize sahip çıkmasını istiyoruz. Eskisi gibi değil, artık Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. Umutluyuz, her şey çok daha güzel olacak. Bütün Yezidilere çağrımız var. Herkesin tekrardan kendi köylerine dönmesini istiyoruz. Ortam geri dönüş yapmaya elverişlidir" diye konuştu. (M. Sait Başaran - İLKHA)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.