2 aylık çalışmayla "mekanik tasarım ödülü" kazandılar

2 aylık çalışmayla "mekanik tasarım ödülü" kazandılar

"Uzay Serüveni" temasıyla düzenlenen turnuvaya devlet okulu unvanıyla katılan tek okul olan Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri, robotik kodlama dalında 2 aylık bir çalışmayla 36 özel okulu geride bırakarak mekanik tasarım ödülü almayı başardı.

Bilim Kahramanları Derneği tarafından "Uzay Serüveni" temasıyla Ankara'da 15'incisinin düzenlendiği First Lego League turnuvasına katılan ve robotik kodlama kategorisinde dereceye giren Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri Siirt'i gururlandırdı. Kodlama sınıfında eğitim gören öğrencilerin bu yıl "Yükselen Yıldızlar" kategorisinde 36 özel okulu geride bıraktılar.

Gelecekte iş gücünde insan emeğine dayalı sektörlerin azalacağı, daha çok yazılım ve robotik sistemli sektörlerin ön planda olmasının beklediklerini belirten Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi Müdürü Nezir Çakar, Siirt'in tarihinde bir ilk yaşandığını ve Siirt'in adını bundan sonra da bilimsel bütün yarışmalarda duyuracaklarını ifade etti.

"Yarışmadaki tek devlet okulu bizim okulumuzdu"

Bu yıl ilk kez bir devlet okulunun böylesi bir yarışmada yer alabildiğine dikkat çeken Çakar, öğrencilerinin 2-3 aylık bir çalışmayla üstün bir başarıya imza attıklarını söyledi.

Fizik ve biyoloji öğretmenleriyle yaptıkları toplantıda yarışmaya katılma kararı aldıklarını belirten Çakar, "Kız yurdundaki öğrencilerimize bu teklifi sunduğumuz zaman 100 kızımız, 'biz bu projeye katılmak istiyoruz' dediler ve biz bundan çok mutlu olduk. 2-3 aylık bir çalışmayla bir serüvende hayale yolculuk yaptık. Aslında bu yarışma 15 yıldır düzenleniyor ve ilk defa bir devlet okulu olan Anadolu Lisesi, böyle bir yarışmaya katılıyor. Bizler de öğretmenlerimizle beraber Ankara'daki yarışmaya iştirak ettik. Öğrencilerimiz üstün bir performans sergiledi. Çünkü inanıyorlardı.  Milli Eğitim Bakanımız yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, 'Şu anda insanların yaptığı işlerin yüzde70'ini robotlar yapacak' diye bir demeç verdi. Bizler de böyle olacağına kanaat getiriyoruz. Biz şu anda geleceğe yatırım yapıyoruz ve Siirt'in tarihinde bir ilk yaşatıyoruz ve bunun devamı gelecek.  Okulumuz, bundan sonraki bütün robotik yarışmaları bu öğrencilerimizle ve bu öğrencilerimizin koçluk yapacağı diğer öğrenciler ile her yıl katılacak. Başarılar elde edecek ve Siirt'in adını bundan sonra da bilimsel bütün yarışmalarda duyuracağız." ifadelerini kullandı.

"Mekanik tasarımdan ödül almayı bekliyorduk"

Legoların kendilerine ulaştığında çok karmaşık olduğunu ve ne işe yaradıklarını bilmediklerini belirten öğrencilerden İrem Ertaş, yaptıkları araştırma ve çalışma sonucunda başarı sağladıklarını söyledi.

Bilim Kahramanları Derneğinin yürütmüş olduğu yarışmaya ilk defa katıldıklarını ve bu yarışmanın 15 sezondur yapıldığını dile getiren İrem Ertaş, "Biz ilk önce yarışmaya gidip aşamalarını gördük. Projenin öz değerler, robot performans ve robot tasarım diye dört başlık altında bizi değerlendirmeye aldılar. Projeye girdik ve çalışmamızı sergiledik, gösterimimiz ve sunumumuzu yaptık. Sonrasında robot performansı için üç aşama bulunuyor. Her 3 aşamada en yüksek puanı hangi aşamadan alırsak onu kabul ediyorlar. Yarışmada çok heyecanlıydık, tabi neyi nasıl yapacağımızı bilmiyorduk. İlk aşama çok iyi geçti, sonraki aşamada robot tasarımı için çağırdılar. Parçalarımız, mekanizmamız nasıl, doğru çalışıyor mu, nasıl yapmışız? diye. Sonra çalışmalarımızın bazılarını gösterdik inanamadılar, nasıl yaptınız diye merak ettiler. Hatta ikinci bir kez çağırıp robotu tekrar söktürdüler ve birleştirip tekrar çalıştırmamız istediler. Acaba bizim bu robotu yapamayacağımızı düşündüler? Bilemiyorum ama sonuçta çok beğendiler. 1-2 görevli sadece bizim grubun bunu yapabildiğini söyledi. Aldığımız mekanik tasarım ödülü en son ödüller arasındaydı. Mekanik tasarımdan ödül almayı bekliyorduk ve bu sonuçtan çok mutlu olduk." ifadelerini kullandı.

"İnsan isteyince başaramayacağı bir şey yok"

Düzenlenen turnuvanın, robotun yapacağı görevler, proje ve öz değerler şeklinde 3 aşamadan oluştuğunu belirten öğrencilerden Sema Tilki, tasarladıkları kodlar ile robotun basit görevleri yerine getirmesini sağladıklarını şu şekilde anlattı:

"Önce tasarlayacağımız robota ne görevler yükleyeceğimize karar verdik. Akabinde bir masa kurduk. Legolarla parçaları birleştirdik. Yaptığımız kodlamaları bluetooth yoluyla robotumuzun beynine aktardık. Daha sonra hangi görevleri daha pratik yapabiliriz onu düşündük. Hepimizin katkısı oldu, birimiz robotun kollarını tasarladı, birimiz hangi görevleri yapacağımıza karar verdi."

Gurup arkadaşlarıyla dört koldan güzel bir çalışma ortaya koyduklarını belirten, Tilki, "Bu yarışmaya katılanların çoğunun iki ya da üçüncü senesiydi. Biz ise daha iki aylık bir çalışma sonucu böyle bir başarıyı elde ettik. İnsan isteyince başaramayacağı hiçbir şey yok, biz bu süreçte bunu öğrendik ve bence bu yarışmayla da kendimizi çok geliştirdik. Kendimizi çok iyi bir seviyeye çıkarttık. Bu yarışmaya katılmamız bizim için büyük bir kazançtı. Hepimizin bir hayali vardı, iyi bir yerlere gelmek istiyoruzdur ve hayallerimize giden yolda bence bu çok büyük bir kazanç oldu. Çok mutluyuz bu yarışmanın bitmesini istemiyorduk. İnşallah çalışmalarımızı daha ileriye taşırız. Bütün arkadaşlarımın isteği bu yönde." şeklinde konuştu.

"Bu yarışma takım olmayı ve birbirimize saygı göstermeyi öğretti"

Okul idaresinin çalışmalar süresince robotik kodlama eğitimine çok destek sağladığını belirten14 Eylül Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Cengiz Can, "Kodlama sınıfında eğitim gören öğrencilerimizle bu yarışmaya katıldık ve bu yarışma vesilesiyle takım olmayı, birbirlerine saygı göstermeyi, konuşurken göz teması yapmayı öğrendiler. Bir robotun nasıl programlanacağını, proje nasıl yapılacağını, projenin nasıl sunacaklarını ve dört sene boyunca bir okulda öğreneceklerinden çok daha fazla şeyler öğrendiler. Onlar bizlere çok şey öğretti, bizler de onlara çok şey öğrettik. İdaremiz bize bu konuda çok büyük destek oldu. Üç ay içerisinde çok güzel şeyler yaptık. Aldıkları ödülden ziyade kendilerine kattıkları çok şey oldu ve mekanik tasarım ödülü aldık. Bu yarışma onlar için hayatları boyunca unutamayacakları çok güzel bir anı olacağını düşünüyorum." dedi.

Turnuvada elde ettikleri başarıdan dolayı öğrencileri makamında kabul eden Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, öğrencilere çeşitli hediyeler vererek başarılarının devamını diledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.