Okulda sık görülen hastalıklar ve alınabilecek önlemler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, sinsi bir seyirde ilerleyen ve bulaşıcı bu hastalıkların günün 6 ya da 8 saatini birlikte geçiren çocuklar arasında hızlı bir şekilde bulaştığına dikkat çekti.

Okul çağında görülen çocuk hastalıkları ve alınması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, çocuğun başarılı bir eğitim yılı geçirmesi için çocuk sağlığının önemine dikkat çekti.

Koşup oynama sırasında terleme, sınıftaki tozlar ve sınıf pencerelerinin yeterince açılmaması gibi nedenlerle oluşan riskler sonucu bu hastalıkların kaçınılmaz olarak yaşandığını ifade eden Başak, "Hastalıklar bir çocuktan diğerine hızlı bir şekilde bulaşır. Bu hastalıların bazıları için pratik bir önlem alınması yeterli olurken bazı hastalıklar için ilaç tedavisi gerekebilir." dedi.


"Bazı önlemlere dikkat edersek çocuklarımızın sağlığını koruyabiliriz"

Gözbebeklerimizden bile sakındığımız çocuklarımızın sağlığının ve gelişiminin çok önemli olduğunu ifade eden Başak, "Bazı önlemlere dikkat edersek çocuklarımızın sağlığını koruyabiliriz. Okullarda görülen hastalıkların bazıları için basit önlemler yeterli olurken bazıları için doktorun tavsiye edeceği ilaç tedavisini vermek yeterli olabilir. Özellikle son dönemlerde aşı karşıtı görüşlerin artması, aşı reddi gibi durumların olmasına neden olabiliyor. Bu nedenle bazı hastalıklarda bulaşın artığını biliyoruz. " ifadelerini kullandı.

"Okullarda alınabilecek bazı önlemlerle bu hastalıklar önlenebilir"

Okullarda alınabilecek önlemlere değinen Başak, "Hijyene dikkat edilmesi, çocuklara el hijyeni eğitimi verilmiş olması çok önemli. Sınıflarda havalandırmanın ihmal edildiğini düşünüyorum, tozlu ortamın azaltılması gerekir. Yine temiz su ve tuvalet temizliği bizim için çok önemli, açıkta gıda maddelerinin bulundurulmaması, satışının önlenmesi gerekiyor. Buradan bazı mikrop ve enfeksiyonların yayıldığını biliyoruz." şeklinde uyarıda bulundu.

"Çocukların hastalık döneminde okula gelmemesi çok önemli"

1.png

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak

Okullarda ortaya çıkan döküntülü hastalıklar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara dikkat çeken Başak, "Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak el, ayak ve ağız, kızıl hastalığı gibi bazı hastalıklar çok temas ve solunum yoluyla bulaşır. Hepatitler, Hepatit A, Hepatit B bunlar aşı ile önlenebilecek hastalıklardır. Özellikle bu tür semptomları olan hastalar hem muayene olması hem de hastalık döneminde okula gelmemesi çok önemlidir. Menenjit, bademcik, grip, bronşit ve bağırsak enfeksiyonları hem viral hem de bakteriyel olarak daha çok temas ve solunum yoluyla bulaşır." dedi.

"Bit, uyuz, bağırsak solucanları gibi parazit enfeksiyonlarla sık karşılaşıyoruz"

Bit, uyuz, bağırsak solucanları gibi parazit enfeksiyonlarla da sık karşılaştıklarını ifade eden Başak, "Bunlar daha çok temas yoluyla bulaşabilir. Özellikle kaşıntısı olan, kaşıntısı geçmeyen, saçında bazı kepeklenmeleri olan çocuklar veya veya bölgelerde kaşıntısı olan, ağızdan salya gelme, diş gıcırdatma gibi semptomları olan çocukların çocuk doktoruna muayene olup tedavilerinin verilmesi bu bulaşın kesilmesi için çok önemlidir." uyarısında bulundu.

"Çocukların hastalıktan korunması için evde alınabilecek önlemler"

Anne, baba ve okul idaresinin çocuk sağlığının korunmasında dayanışmasının önemine dikkat çeken Başak, "Öğretmenlerin dayanışma içerisinde olması çok önemli, semptomları olan çocukları, aileyi de paniğe sokmadan doktora yönlendirmeleri gerekir. Çocukların hastalıktan korunması açısından evde alınabilecek önlemler ve dikkat edilebilecek birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum. Çocukların çok dengeli beslenmesi, kaliteli uyku ve hijyen eğitiminin yapılması bu hastalıkların aslında oluşumunu ciddi bir şekilde azaltacaktır. Son olarak aşıların tama ve düzenli yapılmasını anne ve babalardan rica ediyorum." önerisinde bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.